Nevyhazujte plasty, oblečte se do nich!

Domácnost 18. června 2014

Jestli patříte mezi "netřídiče" odpadu, měli byste zbystřit. Speciálně u plastových lahví. S těmi se totiž poté, co už je nepotřebujete, dají ještě dělat hotové divy. A také dělají.

Využití a recyklace nejen PET lahví, ale plastu obecně jde stále kupředu a považovat tenhle materiál za pouhý odpad se opravdu nedá. Plasty jsou totiž velice vděčným materiálem. Jsou 100% recyklovatelné a mohou být využity v mnoha různých odvětvích (architektura, oděvy, šperky, tašky, design apod.).

Móda

Brož

Brož

foto:
zdroj: www.fler.cz

Že se z recyklovaného plastu vyrábějí flísové bundy a jiné funkční oblečení už jste možná zaregistrovali (mimochodem na výrobu jedné flísové bundy je zapotřebí zhruba 50 plastových lahví), ale asi vás překvapí, že plast může sloužit i jako základní materiál pro šperky a další doplňky.

Například na letošním udílení filmových Oscarů se na slavném červeném koberci v Hollywoodu prošla herečka Olga Kurylenko v lodičkách z recyklovaného plastu.

Spoustu krásných šperků a doplňků najdete třeba na www.fler.cz, stačí napsat do vyhledávacího okénka „recyklovaný plast“. A třeba se vám tyhle ozdoby tak zalíbí, že si je začnete vyrábět sami. Nejsou k tomu potřeba žádné složité nástroje ani odborné vědomosti, stačí jen hravost a fantazie.

Architektura

Že se vám tahle oblast pro využití plastů moc nezdá? Omyl, příklady najdete po celém světě. Jedním z nejznámějších je most ve skotském Peeblesshire. Byl postaven z 50 tun recyklovaných plastových lahví.

V Česku se využití plastu v architektuře věnuje Kateřina Nováková z Fakulty architektury ČVUT. Nedávno pokřtila svou novou knihu „150 000 PET lahví - kniha o architektuře z PET lahví“. „Fenomén staveb z PETu je dnes populárním tématem a budí zájem u široké veřejnosti. PET lahev se stala součástí života většiny lidí,“ říká Nováková. V knize ukazuje PET lahev jako stavební materiál a snaží se poukázat na nutnost jeho sběru a znovuvyužití.

Umění

Z plastu se dají vytvářet i nejrůznější výtvarná díla. V Česku se na oblast takzvaného pet-artu zaměřila například Veronika Richterová (www.veronikarichterova.com).

Krokodýl ve Fata Morganě

Kaktusy

Mezi její nejznámější kousky patří originální lampy z PET lahví, ale také řada nejrůznějších ozdob a plastik. Hodně kladných ohlasů nasbírala před pár lety její díla umístěná přímo mezi rostlinami ve skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě, má za sebou řadu samostatných výstav.

„Předtím jsem dělala z plechu a keramiky, ale pak jsme hledala, čím se zabývat dál. Přišla mi pod ruku plastová lahev a zjistila jsem, že je to úžasný materiál,“ říká Veronika.

Pro lepší náladu

Přemýšlíte, jak vám může lahev zlepšit náladu? Odpověď dává americký profesor psychologie a kognitivních věd Donald Arthur Norman, který se zaměřil na to, jestli běžné předměty, tedy i lahve, mohou předávat emoce. Popsal je jako předmět, který svým designem a zpracováním může roznítit řadu emocí, zejména pozitivních. Jen si zkuste vybavit, jak na vás lahve působí, co vám připomínají, jaké dojmy vyvolávají. Lahev s vodou bývá často příkladem čistoty, osvěžení, pohody nebo i vzrušení a smyslnosti. Takže než s ní půjdete k odpadkovému koši, dejte jí ještě šanci.