Jak se spolu dobře vyspat? Chce to hlavně dobrou matraci

Domácnost 28. října 2016

Se sexuální stránkou věci si určitě poradíte sami, ostatně na začátku vztahu se člověk se svou láskou v pohodě vyspí i na podlaze v kuchyni. Ale čím jsme starší, tím oceníme při spaní opravdové pohodlí, a to může být kámen úrazu.

Muži a ženy prostě nejsou stejní, i když můžou využívat třeba unisex čepice, brýle, trička nebo parfémy. Jsou ale určité oblasti, kde koncept unisex nemá šanci. Spodní prádlo, šperky nebo matrace.

„Když jsme s manželem naposledy kupovali matraci, nemohli jsme se shodnout, jakou vybrat, takže spíme na staré proleželé. Kromě toho, že je mezi námi třicet kilo váhový rozdíl, mám ráda spaní na měkkém a on se na měkkém vůbec nevyspí. Tím pádem se absolutně neshodneme,“ říká Katka z Prahy.

„Kdybychom koupili dvě různé matrace, hrozilo by zase, že nebudou stejně vysoké. I nepatrný rozdíl je znát, a přitulit se pak není moc pohodlné,“ dodává.

Většinou matrace bereme jako součást nábytku, který si vybíráme podle osobních preferencí, ale ne podle toho, jestli patříme k ženskému, nebo mužskému rodu. Matrace pro ženy by ale měla mít jiné vlastnosti než matrace pro muže.

matrace 3

Změřte si stáří vaší matrace.

zdroj: www.thinkstock.cz

Co budete potřebovat

Nenechte se ošálit záruční lhůtou, kterou výrobci matrací uvádějí. Ta totiž dosahuje i 25 let. Neznamená to ale, že vám taková matrace poskytne na čtvrt století sladký spánek. „O pořízení nové matrace bychom měli uvažovat vždy jednou za pět až osm let, záleží na kvalitě matrace a také na tom, jak se o nic staráme,“ říká Miloš Haken ze značky Tropico. „Jakmile se po ránu necítíme odpočinutí, tak jako dřív, na povrchu matrace si všímáme menších či větších důlků nebo bublin a víme, že uplynulo minimálně pět let od jejího pořízení, je čas porozhlédnout se po nové.“

Tvrdé a měkké

Protože má tělo muže a ženy málokdy stejné rozměry, existují na trhu pro dvojice tzv. partnerské matrace. Takové matrace se skládají ze dvou lehacích ploch s různou tuhostí. A protože je každá strana jiná, je možné kdykoliv si vybrat, na které budete spát.

Tyto tzv. sendvičové matrace kombinují moderní pěnové materiály, a studené pěny neboli Coolflex, líné pěny neboli Viscofoam a nejnovější Flexifoam. V bioverzi obsahují navíc i přírodní materiály, jako je Aloe Vera nebo olej ze skočce a sóji.

„Nakonec nás zachránily partnerské matrace, o kterých jsme do té doby neslyšeli. Matrace přece jen nekupujeme tak často. V jednom studiu zdravého spaní jsme našli přesně kombinaci, kterou jsme potřebovali.

Honza je spokojený s hard stranou a já nedám dopustit na soft stranu. Matrace jsou jinak stejné, takže je to, jako bychom leželi na jedné společné matraci,“ vysvětluje Katka.

Červené a modré

Jednotlivé strany partnerských matrací bývají barevně odlišené. Teplé barvy, jako je červená nebo oranžová, bývají určeny pro ženy, které jsou častěji zimomřivé. Tyhle barvy mají, jak známo, zahřívací charakter. Studené barvy zase většinou označují stranu vhodnou pro muže.

„Velké procento žen má problémy se zimomřivostí, a muži se naopak často víc potí. Nejen partnerské matrace se proto dají vybavit speciálními potahy, které spaní zpříjemňují. Ženy přivítají potahy obohacené o výtažek z červených chilli papriček, který povzbuzuje cirkulaci krve a zvyšuje pocit tepla, a muži ocení potahy s extraktem z břízy s chladicím efektem,“ říká Miloš Haken z firmy Tropico.

Partnerské matrace jsou také praktické. Protože je potah vyroben ze dvou kusů spojených zipem, lze prát jednotlivé strany zvlášť.

matrace 1

Partnerské matrace jsou praktické, nejen pohodlné.

zdroj: www.thinkstock.cz