Ušetřete peníze v kuchyni. Tentokrát se zaměřte na spotřebiče

Domácnost 2. února 2017

Až si budete zařizovat novou kuchyň nebo renovovat tu starou, přemýšlejte nejen o designu a funkcích, ale především o úspoře energií. Vyplatí se to!

Pro většinu z nás je při výběru domácích elektrospotřebičů nejdůležitějším kritériem kvalita v rovnováze s úsporou energií a hlavně místa.

Vestavěné spotřebiče zvětší využitelný prostor, a pokud jsou i multifunkční, pak je to sakra znát. Klasickým příkladem je chladnička kombinovaná s mrazničkou, kterou není nutné odmrazovat, nebo chladnička s nulovou zónou, v níž vám díky speciálnímu klimatu vydrží potraviny až třikrát déle čerstvé.

Výraznou úsporu místa i peněz přináší i multifunkční trouba kombinovaná se sporákem s indukční varnou deskou, na které velmi rychle uvaříte a snadno regulujete intenzitu vaření, o udržení čistoty ani nemluvě.

Áčko není žádné béčko!

I drobné elektrospotřebiče, dříve vyráběné jako solitéry, dnes výrobci umí vměstnat do jednoho funkčního kompilátu. Univerzální robot, který hněte, mixuje a odšťavňuje, nebo multifunkční hrnec, ve kterém můžete fritovat, vařit, zapékat, smažit a také dusit, vše je dnes relativně dostupné i rodinám, které financemi zrovna dvakrát nehýří.

A když si ve finále spočítáte, kolik energie a tím i peněz nakonec ušetříte, možná vám nebude proti srsti si v prvopočátku připlatit.

K nejúspornějším spotřebičům patří ty, které se pohybují v třídě energetické účinnosti označené jako A++. Vedle toho existuje další označení tříd od A až po G, kdy G se rovná nejvyšší spotřebě.

Pokud tedy uvažujete o koupi nového kuchyňského vybavení, dejte přednost áčku, třeba u takové lednice můžete ušetřit až 60 % běžných nákladů, a to už je opravdu znát. Často se vyplatí i stále funkční spotřebič po letech vyměnit za nový, protože technologie jdou neustále dopředu a jsou rok od roku úspornější.

Úsporné spotřebiče 1

Barva a design vytvářejí v kuchyni příjemnou atmosféru, úsporné elektrospotřebiče zase podávají pomocnou ruku a šetří vaši peněženku.

foto: