Jak vybírat správné povlečení, aby se vám krásně spalo?

Domácnost 5. května 2020

Najít přesně to, co si představujeme a o čem sníme, je náročné. Ložnice je místem, kde můžete dát volný průchod fantazii. Její atmosféru a náladu lze lehce změnit díky různým vzorům a barvám povlečení třeba podle ročních období.

Nechte kolem sebe rozkvést všechny barvy podzimu. Anebo zavítejte do Afriky či plujte na plachetnici. Ujíždějte ve snech na kolech silné motorky nebo navštivte New York či Londýn. Projděte se parkem plným vůní a vnímejte koruny stromů.

Dětem dovolte bojovat s draky, navštívit zoo či cirkus, hrát si s dinosaury nebo ujíždět barevným vláčkem a závodit rallye. Zkrátka, převlékejte ložní prádlo podle nálady.

Podle čeho vybírat

Vedle barev a vzorů, které člověka zaujmou jako první, záleží především na výběru vhodného materiálu. Tomu by měl každý věnovat náležitou pozornost, protože povlečení přichází do styku s lidskou pokožkou po celou noc.

Nejkvalitnější ložní prádlo se vyrábí ze stoprocentní česané dlouhovlákenné bavlny. Ta má vynikající vlastnosti, dobrou savost, barevnou stálost a nezpůsobuje alergické reakce. Z jemných přízí je utkán nejkvalitnější hladký satén i na hmat jemné, hustě tkané plátno a damašek.

Použití nežehlivých úprav, měkčení a počesávání dodává tkaninám hebkost a usnadňuje jejich údržbu. Soudobé bavlněné textilie jsou pevné, ale lehké. Při správném sušení nevyžadují následné žehlení a některé úpravy (krep) dokonce ani žehličku nevyžadují.

Materiálů je na výběr plno

Někdo má rád splývavé bavlněné materiály stejné jako noční prádlo, a tak volí variantu úpletů – Jersey. Tato povlečení není potřeba žehlit a při používání se nemačká.

Počesaný flanel je hebký, ale je dobré vědět, že počesat je možné nejen hustější a kvalitnější flanel, ale i řídký.

Zvlněný krep bývá na dotyk drsnější, ale po vyprání se může změkčit. Někoho krep může škrábat, jinému může být příjemný. Ale hlavní je, že krep nikdy nežehlíme, protože pomačkání díky krepování nevidíme, a žehlením bychom naopak zvlněný efekt zničili. Dobré je vědět, že je typem plátnové tkaniny a krepem ho dělá až speciální úprava. Základní tkanina přitom může být hustější a trvanlivější nebo řidší, ale tyto rozdíly poznáme okem.

Čím dál tím větší oblibu si pro své jedinečné vlastnosti získávají bavlněné satény, které jsou v nejvyšší kvalitě upraveny jako nežehlivé. Tyto speciálně upravené tkaniny obsahují vlákna, která se při praní nepolámou a nepomačkají, a když je poté vypnete a usušíte v závěsu, budou hladké. Vlákna totiž mají právě po vyprání nejvyšší schopnost regenerace.

U hladkých saténů, v porovnání s klasickými plátnovými tkaninami, snižuje mačkavost už samotná atlasová vazba. Právě ta zajišťuje i chladivý účinek.

Kromě stoprocentní bavlny působí velmi příjemně například různé varianty směsových přízí polyesteru a bavlny, jejichž výhodou je, že povlečení je trvanlivější, prádlo rychleji schne a snadněji se žehlí.

Převlékáme i podle toho, kde a s kým bydlíme

V chladnějších měsících přikrývky rádi povlékneme do flanelu. Na každodenní a celoroční užívání je lepší pořídit si kvalitní materiál, byť za vyšší cenu, pro příležitostné povlékání lůžkovin, třeba návštěvám, postačí krepové povlečení se snadnou údržbou.

Při výběru nesmíme zapomínat ani na to, do jakého prostředí povlečení pořizujeme. Budeme se z něj těšit v dobře vytápěném městském bytě, nebo na chladnější chalupě? Někdo rád spí celoročně ve flanelu nebo v příjemném úpletovém Jersey povlečení. Někdo tato povlečení a krepy pro snadnou údržbu volí právě na chaty a chalupy.

Žijí s námi domácí mazlíčci? Pak nebudeme volit jemné jednobarevné luxusní hladké satény, které jsou náchylnější k poškození, ale budeme vybírat klasická pevnější plátna potištěná výraznějšími vzory, která přežijí i přítomnost zvířat v posteli.

A podle čeho ještě?

  • Barvy Velmi zásadní kromě materiálu a vzoru je barevnost, která musí ladit s interiérem a vypovídá o vkusu i energii, kterou chceme vyvolat. Hledáme buď klidové a relaxační prostředí, nebo naopak chceme nabudit pozitivní energii. V zimě volíme teplé odstíny ve všech tónech od oranžové přes růžovou nebo červenou až po nyní velmi oblíbenou fialovou až k hnědé.

  • Zapínání Pro někoho je klíčové to, zda je povlečení na zip, které usnadňuje povlékání a přikrývka je celá zakrytá, takže nevykukuje z povlečení. Přesto zapínání na knoflíčky zůstává klasickým zapínáním.

  • Praní Po nákupu nové ložní soupravy je třeba povlečení nejprve vyprat. Nejlépe lícovou stranou dovnitř, což je pro zachování barev šetrnější. Vyprání je důležité i z toho důvodu, že při působení pracího prášku dojde k odstranění zbytkové barvy, která pak již dále nepouští.

Naše babičky prádlo škrobily, aby vlákno vydrželo co nejdéle a špína do něj nepronikla. Dnes jsou naopak oblíbené různé úpravy zajišťující, aby vše bylo měkké a hebké. Nedoporučuje se používat vonné aviváže, které mohou způsobovat různé alergie a zabraňovat přirozené vlastnosti vlákna absorbovat vlhkost.