Krásný domov: Koupelna třikrát jinak

Domácnost 21. ledna 2014

Představujeme tři současné směry v obkladech a vybavení koupelen, které se v uplynulém desetiletí změnily z prchavé módní vlny na designové stálice. Plánujete rekonstrukci svého osobního chrámu hygieny? Zkuste je!

Není to tak dlouho, co si při vyřčení slova koupelna každý představil malou, chladně působící místnost, jejíž stěny jsou osázené „sterilními“ sněhobílými kachličkami.

Dnes je všechno jinak. Koupelny současnosti představují nejen místo pravidelné tělesné očisty, ale také relaxace, a podle toho se změnily. K jejich vybavení a výzdobě se používají nejrůznější materiály, barvy i dezény a jako kteroukoli jinou oblast interiérového designu i styl koupelen výrazně ovlivňují módní trendy.

Každý rok je jich několik, ovšem komu by se chtělo předělávat koupelnu co pět let, že? Vytipovali jsme proto tři trendy, které se v uplynulých patnácti letech změnily z módní vlny v designové stálice.

1. GRAFOSKLO

Sklo je unikátním materiálem, se kterým lze pracovat velice netradičním způsobem. A tak vzniklo i grafosklo, technologie, která umožňuje zatavit jakýkoli grafický motiv do skla. Jak grafosklo nádherně interiér „rozvibruje“, se můžete přesvědčit na hlavní fotografii k tomuto článku.

koupelny

Grafosklo je úžasná technologie. Díky ní si můžete koupelnu vyzdobit jakýmkoli obrázkem a je jen na vás, jak moc nápadití a odvážní při jeho výběru budete.

2. POHLEDOVÝ BETON

Industriální design je jedním z nejoblíbenějších stylů současnosti a proniká také do našich koupelen. Může se tedy někdo divit, že se tam čím dál tím častěji objevuje také beton? Ten má pochopitelně svá specifika, lze ho snadno brousit a leštit a klient si může vybrat jeho strukturu i barvu.

3. ŽIVÉ SKLO

Zapomeňte na smaltem spojené monotónní kostičky, které známe z dob socialismu. Živé sklo navazuje na tradici klasické mozaiky, kdy si klient ve spolupráci s designérem vybere motivy kachliček i jejich prostorové uspořádání. Takže? Už víte, kterou možnost upřednostníte při příští rekonstrukci vašeho chrámu hygieny?

koupelny

koupelny

koupelny

koupelny

Deisgn si navrhněte sami

Živé sklo je především spojené s kreativitou. Ke každé obkladové desce existuje hned několik variant uspořádání vnitřních vzorů. Vedle atypicky pojatých klasických obdélníkových a čtvercových vzorů se stávají stále oblíbenějšími také bublinové a margheritové dezény. Bublinové vzory zahrnují oblé tvary všech druhů oválů, zatímco margheritové vzory vycházejí z inspirace květy a listy.

koupelny

koupelny

koupelny

koupelny