Doma jako v klícce: Pozvěte si ptáčky

Domácnost 20. března 2017

Ptáci jsou člověku inspirací. Jejich vzhled, zpěv, schopnost vznést se nad oblaka… To všechno způsobuje, že je chceme mít i doma. A nemusejí být vůbec živí!

Co si představíte, když se řekne ptáček? Většina z nás si vybaví něco malého, něžného, prostě něco, o co je třeba se starat, a co tedy musíme mít doma.

Necháme-li myšlenky plout dál, jistě se ve svých představách dostaneme i k tomu, že ptáci v nás evokují také pocit svobody a volnosti. Mají křídla, která jim umožňují kdykoli se vznést do oblak a odletět, kam se jim zachce, což by čas od času rád udělal asi každý z nás...

Není pták jako pták

Tohle všechno jsou podle názoru psychologů důvody, proč se motiv ptáka objevuje ve vybavení interiérů tak často. A nejde přitom jen o kulturu evropskou, ptáci mají od pradávna své nezastupitelné místo v každé lidské kultuře.

On ale není pták jako pták. Rozmanitost ptačí říše je neuvěřitelná a stejně tak různorodé jsou i možnosti, jak jednotlivé druhy ptactva využít pro dotvoření atmosféry konkrétního interiéru.

Zatímco sýkorky, kačenky nebo kuřátka mají své pevné místo v pokojích pro malé děti, protože vyvolávají pocit domova a jistoty, motiv orla či jestřába najdete spíše v místech obývaných převážně chlapci a muži. Symbolizují totiž sílu, respekt a akceschopnost, což jsou vlastnosti, které mužům velmi imponují.

Zaměříme-li se na ženy, ty do svých komnat často volí štíhlé volavky, krásné pávy, křehké kolibříky nebo elegantní zpěvné ptáky. Stejně rády se ale obklopují také motivy exotických ptáků, takže v dívčích a dámských pokojích najdete často plameňáka, papouška nebo pštrosa.

Druhy ptáků se dají zařadit ke konkrétním interiérům nejen z hlediska pohlaví člověka, který daný prostor obývá, ale třeba také v souvislosti s náturou. Asi nejtypičtějším příkladem jsou v tomhle ohledu sovy. Psychologové tvrdí, že si je vybírají nejčastěji lidé uzavřenější, originální a vzdělaní.

A co vy? Který pták to vyhraje u vás doma?