Jó, v kredenci, tam najdete všechno!

kredenc
Rustikální kredenc vyvolává příjemný pocit nostalgie.
Domácnost 14. března 2017

Máte pocit, že kredenc je tak trochu mimo současné trendy ve vybavení interiérů? Není! Jistě, vyvolává nostalgický sentiment, ale když se nad tím hlouběji zamyslíte, zjistíte, že o to vlastně jde.

Titulek tohoto článku odkazuje na zkušenost, kterou jsem učinil jako dítě během prázdninových pobytů u babičky na jižní Moravě. Ať už jsem hledal cokoli, nakonec jsem to našel v kredenci. A touhle prostou sentimentální vzpomínkou se rychle dostáváme i k podstatě věci.

Domácnosti našich babiček nebyly narvané spoustou zbytečných věcí, a tak se všechno, co bylo důležité pro každodenní užití, vešlo do jedné skříně, která stávala obvykle v kuchyni nebo v jídelně. Jak se ale proměňovaly naše potřeby a zvyky, kredenc byla postupně vytlačena multifunkční kuchyňskou linkou.

Příborníkům vstup povolen

A věci se mění dál. Mnoho z nás je otráveno spěchem a plochostí moderní současnosti a ve svém soukromí se obrací do minulosti. Vzrůstá obliba rustikálního stylu a spolu s ním se tradiční kredenc, nebo chcete-li příborník, do našich příbytků hrdě vrací.

Aby se ovšem dostavil ten správný efekt, tedy abyste vytvořili ladný, harmonický interiér, musíte při výběru kredence zohlednit pár důležitých věcí.

Tou první je bezesporu styl. Uvědomte si, že kredenc bude díky své velikosti dominantním kusem nábytku. Proto je třeba, aby designem, materiálem i barvou korespondovala s jídelním stolem a druhou největší skříní v místnosti.

Dále se zaměřte na velikost prostoru, který máte k dispozici. Kredenc má obvykle ve spodní části zásuvky a skříňky s dřevěnými dvířky, zatímco v horní části jsou skříňky s prosklenými dvířky, jinak také skleník. Máte-li k dispozici omezený prostor, představuje toto spojení správné řešení. Ovšem disponuje-li vaše jídelna pár metry čtverečními navíc, popřemýšlejte o tom, že byste si pořídili dva samostatné kusy nábytku - příborník a skleník.

Souhra kredence, skleníku a velkého jídelního stolu s židlemi spolehlivě vykouzlí hřejivou, domáckou atmosféru, kterou jistě i vy pamatujete z prázdnin u babičky.