Japonská stěna dodá vašemu domovu na hravosti

Domácnost 9. března 2017

Systémy stínění jsou věcí, se kterou se musí každý interiér šikovně popasovat. Někam se hodí více rolety, někam žaluzie, ale zkusili jste japonskou stěnu?

Slovní spojení japonská stěna jste už asi slyšeli, ovšem jen málokdo vlastně ví, jak je konstruovaná a co ji odlišuje od jiných systémů stínění.

Takže - japonskou stěnu tvoří textilní pásy a úchytové a posuvné zařízení. Posuvný systém se skládá z horní lišty a nosiče panelů. Lišta se upevňuje do stropu a lze ji vložit do stropních podhledů. Toto zařízení je tedy možné využít všude tam, kde jsou okna těsně pod stropem, nebo tam, kde chceme posuvný systém skrýt.

V každé drážce je podle šíře jednotlivých dílů zasazen jeden nebo více nosičů panelů, pohybujících se pomocí koleček. Suchým zipem jsou na nosičích uchyceny panely, tedy dekorační nebo stínicí pásy z textilu nebo jiného materiálu, které mají spodní lem zakončený tunýlkem, v němž jsou pro vypnutí vsunuta závaží. Pokud jde o použité materiály, řídíme se funkcí a začleněním stěny do interiéru.

japonská stěna

Roleta, nebo žaluzie? Twintex je unikátní stínicí systém. Spojuje látkovou roletu s funkčností žaluzie a nahrazuje nejen oba tyto typy stínění, ale i záclony. Je perfektní především do moderních interiérů.

Japonské stěny jsou primárně využívány pro stínění či dekorování oken, mohou však sloužit k zakrytí policového systému, výklenku ve zdi, šatny, kuchyňských či koupelnových skříněk a můžeme s jejich pomocí vytvořit i dělicí stěnu místnosti. Jednotlivé způsoby použití zdůrazníme také materiálem, který zvolíme na pásy.

Do oken je možné vybrat dekorační či roletové tkaniny nebo záclonoviny, organzu, voál a podobně. Pro použití v místnosti či ve spojení s nábytkem volíme pevnější tkaniny z méně poddajných vláken, vzácněji i z jutových či kokosových vláken.

japonská stěna

Barevný akcent: Vzhledem k tomu, že stažená vnitřní roleta pokrývá dost velkou plochu stěny, je třeba citlivě zvolit barvu. (Barevná vnitřní roleta, Isotra)

japonská stěna

Stínicí technika Mycore, Concept Store Karlín, www.cskarlin.cz

Velmi moderní jsou v současnosti měkké plastové pásy mnoha vzorů a barev. Méně používanými materiály jsou rákosové nebo bambusové rohože, dřevěné horizontální žaluzie, pásy rýžového papíru a podobně. Mezi novinky pak patří sériově vyráběné japonské stěny s potištěnými panely, které lze zakoupit i zvlášť, a obměňovat tak pravidelně interiér.

japonská stěna

Údržba japonských stěn závisí na použitém materiálu. U textilu se řídíme pokyny výrobce - je možné ho vyprat, nechat chemicky vyčistit. Jemné textilie by se neměly sušit v sušičce, jednodušší a šetrnější je zavěsit je ještě vlhké. Zvolna uschnou a současně se vypnou. Dřevěné pásy je možné otřít vlhkým hadříkem, plastové se omývají vodou s jemným saponátem. (Japonská roleta, Isotra, www.isotra.cz)

japonská stěna

Stínění z venkovní strany: V mnoha kulturách se lidé naučili, že nežádoucímu zahřívání se dá vyhnout zastíněním sluneční strany domu v letním období. Vhodné vnější stínění dokáže zajistit takové klima vnitřního prostředí, že v létě není třeba používat klimatizaci a v zimě lze snížit nároky na vytápění. Pro konstrukci dobrého zastínění je ovšem nutné vědět, jak sluneční záření v různých ročních obdobích proniká během dne k budově.

japonská stěna

Screenová roleta je hit v oblasti stínění. Díky speciálnímu vedení látky v bočních lištách se zvyšuje odolnost rolety proti větru, částečně nahradí síť proti hmyzu a poskytne účinné zatemnění.