Otevřete jaru svou náruč (a domácnost)

Domácnost 7. května 2014

Florální motivy představují spolu s motivem zvířecím vůbec nejstarší zdobný prvek v kulturní historii člověka. A jak se jim daří v naší přetechnizované době? Nejenže ze svých pozic neustoupily, jejich obliba roste!

Květinové motivy zná každý, včetně naprostých designových ignorantů, a většina k nim má jasně vyhraněný vztah. Spousta lidí je miluje, protože jim i doma neustále podvědomě připomínají krásu přírody.

Naproti tomu je poměrně velká skupina lidí, kterým květinové motivy v interiéru připadají naivně romantické, někdy až kýčovitě nevkusné. No a budiž rovnou řečeno, že ve skupině obdivovatelů květu převažují ženy, druhé skupině pak dominují muži.

A jak se to s květem má tuhle sezonu?

Milovnice a milovníci květinového motivu mohou být spokojeni. Zatímco v uplynulých letech se často dostával na závěsy, koberce, potahy a povlečení motiv květiny okleštěný na základ, kdy byl kvítek často jen naznačen víceméně abstraktní formou, tuhle sezonu přicházejí výrobci s motivy kopírujícími reálný tvar i barevnost květin. Nereálná je jen velikost, v módě jsou teď květy opravdu velké a výrazné, doplněné o detailně vykreslené zelené lístky i větvičky.

Troškaření se nenosí! Vedle samostatných květů nebo květinových šňůr je velmi žádaný také dezén kytice nebo tzv. květinové náruče, tedy stylizovaného shluku mnoha různých druhů květin, které ve svém znázornění často odkazují na zdobnost barokních a rokokových obrazů.

Je jasné, že květinové motivy v současném podání patří mezi to nejvýraznější, co se na trhu s interiérovými doplňky nabízí, a tuto výraznost je třeba zohlednit.

Pokud máte malý obývák, nesnažte se narvat sem sedačku a dvě křesla s motivem španělské růže v nadživotní velikosti. Takové kousky potřebují prostor, aby ho „nezabily“. Květiny můžete do malého bytu dostat i jinak. V nabídce jsou krásné polštáře, kávové servisy, prostírání... Fantazii se meze nekladou.

rozpuk2

Pohovka s florálním dezénem potřebuje opravdu hodně prostoru. Pamatujte na to ve chvíli, kdy si sedačku vybíráte. Marks & Spencer