Pořiďte si domů alespoň jednu stylovou vázu

Domácnost 11. března 2017

Vázy už nejsou, co bývaly. A já sám za sebe dodávám, zaplaťpánbůh… Klasické pojetí vázy je vlastně docela nudné. Teď zkuste něco jiného.

„Hrůza! Dneska můžeš ty kytky vrazit, do čeho chceš,“ pronesla moje babička, když jsme spolu nakupovali bytové doplňky a míjeli regály s vázami. A měla naprostou pravdu.

Tvary, materiály, dezény, barvy dnes nabývají takové rozmanitosti jako nikdy. V čem jsem jí ale oponoval, to bylo negativní vyznění její poznámky. S dnešními vázami to přece vůbec není hrůza. Jen se s nimi jinak pracuje. Starosvětská představa krásně zdobeného porcelánového kousku postaveného uprostřed stolu v parádním pokoji dávno ustoupila úplně jinému pojetí.

Současné vázy se zhlédly v jednoduchosti a více než kdykoli předtím si hrají s tvarem – široký válec s uzoučkým hrdlem, obrovská kapka, vosí hnízdo… klasická váza je prostě pryč. Ne že by zcela vyklidila pozice, ale hegemonie, kterou měla v uplynulých stoletích, se už nikdy nevrátí. A změnil se i přístup, jak vázu do interiéru včlenit.

Namísto důrazu na jeden osamocený kousek se dnes uplatňuje princip shlukování. O co jde? Vázy – s květinami i bez nich – se staví k sobě, aby v prostoru vytvořily jakési hnízdo. Cílem je esteticky harmonická kompozice, která podporuje celkový styl místnosti.

A jak se takové „hnízdo“ vlastně tvoří? Hlavní je kreativita. Výběr váz, jejich rozestavění i volba květin je na vás. Nicméně interiéroví designéři zmiňují pár zásad, kterých se drží, aby dosáhli odpovídajícího efektu.

Pořiďte jich rovnou víc

Zaprvé: Vybírají vázy, které mají něco společného. Může to být barva, styl, materiál… prostě hledají výraznou linku, která „hnízdo“ na první pohled sjednotí.

Zadruhé: Vybírají vázy, které se od sebe liší. Ačkoli vázy musí mít něco, co je spojuje, je třeba, aby se od sebe vzájemně lišily. Tím se zajistí, že vytvořená kompozice bude mít určitou dynamiku, že nebude nudná.

A zatřetí: Nepřehánějí to s počtem kusů. Zátiší může mít klidně jen tři kusy, ale maximum ve standardním bytě je desítka, protože jinak by to mohlo vypadat, jako že jste se dali na obchod s dekoračními předměty.

Tak co? Zkusíte si i vy udělat nějaké zajímavé vázové zátiší? Moje babička se nakonec nechala přesvědčit, vytvořila ho ve svém obytném zahradním altánu a teď jí ho chodí obdivovat kámošky ze širokého okolí.

váza

Dulux