Dopřejte svému trávníku "wellness" kúru

Domácnost 31. května 2018

Máte u domu trávník a milujete procházení se naboso hebkou trávou? A co třeba víkendové posezení u domu nebo chaty, gril na kraji trávníku, klídek a pohoda? Krásná představa. Ale asi by vás nepotěšilo courání po drnech a pohled na řídký trávník, prorostlý mechem.

Když tenhle problém objevíte, nenadávejte na nekvalitní semena nebo na psí počasí. Místo toho se pusťte do ozdravné léčby. Říká se jí vertikutace a jde vlastně o provzdušnění trávníku.

Odborného výrazu (vznikl z anglického vertical cut) se nemusíte bát, není to nic složitého. Těžší je slovo vertikutátor vyslovit než samotný stroj použít. Pokud jste zvládli sekání trávníku, zvládnete i tohle. Je to totiž hodně podobné – vertikutátor od sekačky na první pohled ani nerozeznáte a v podstatě se s ním i stejně pracuje.

NECHTE PŮDU DÝCHAT

Oproti sekačce pracuje vertikutátor do hloubky. Odstraňuje zplstnatělou vrstvu, která časem vznikne v každém trávníku. Tvoří ji zbytky posekané trávy, plevel či mech. A když si tohoto „odpadu“ nebudete všímat, dosáhne tloušťky i několika centimetrů, nepropustí do půdy vodu a živiny a trávu v podstatě udusí.

7 rad PRO KRÁSNÝ TRÁVNÍK

  1. NECHTE HO, ABY ZAČAL RŮST Trávník se na jaře zotavuje z vegetačního klidu. Proto je třeba počkat, až se oteplí, a tráva začne zase růst.
  2. ZKRAŤTE HO O TŘETINU Až trávník trochu povyroste, pusťte na něj sekačku. Trávník standardně zkraťte, tedy o jednu třetinu.
  3. VYČISTĚTE HO Dopřejte trávníku, aby znovu dýchal, a to díky vertikutátoru, který provzdušní a nařízne travní drny. Zároveň trávník zbaví plsti tvořené mechy, zbytky staré trávy a odumřelými stébly, to vše trávu dusí. Vertikutátor ošetří i místa napadená sněžnou plísní. Díky vertikutátoru tak k travním kořenům znovu proniknou živiny, vláha i teplo. Trávník se také provzdušní a dojde k proříznutí kořenů, které se pak rozvětví a lépe rostou.
  4. KVALITNÍ OSIVO Po vertikutaci mohou v trávníku vzniknout holá místa. Ta je nutno dosít kvalitní travní směsí.
  5. NEZAPOMEŇTE NA ZÁLIVKU Pro nově vysetá semena je nezbytná důkladná a pravidelná zálivka. V prvních týdnech nesmí semena vyschnout, jinak nevyklíčí a jsou trvale znehodnocena.
  6. DOPLŇTE ŽIVINY Pro růst trávníku a jeho posílení je zejména na jaře nezbytné dodání potřebných živin. Nutný je především dusík, fosfor a draslík.
  7. EFEKTIVNĚ CELÝ ROK Pro lepší, úspornější, a hlavně rovnoměrnější dosetí a hnojení využijte sypací vozík. Hodí se i v zimě, můžete do něj dát písek nebo sůl a posypat namrzlý chodník.

Znemožní také travním kořínkům pronikat do hloubky, ty se pak „rozlézají“ do šířky, a jakmile nastane suché období, tráva nemůže brát vláhu z větší hloubky a usychá. Vertikutátor má zespodu několik nožů, které se zařezávají do půdy a plst odstraňují, zároveň trávník provzdušňují a omlazují – v ošetřené půdě se totiž lépe vytvářejí nové travní výhonky.

RÝHY NEVADÍ

O trávu se bát nemusíte, i když pohled na čerstvě upravený pažit s viditelnými rýhami a chuchvalci plsti (pokud nemáte sběrný koš) vás může vystrašit. Ale nože se zařezávají maximálně do hloubky tří milimetrů, takže kořeny neponičí.

Chcete-li být opravdu důkladní a dopřát svému trávníku jen to nejlepší, vyplňte po „operaci“ vzniklé rýhy křemičitým pískem, jednotlivé drny se vám pak nebudou spojovat. Pokud je už trávník v takovém stavu, že jsou na něm holá místa, samozřejmě je nově osejte. Do jednoho až dvou týdnů všechny rýhy zmizí a budete překvapeně koukat, jak rychle vyráží nová tráva.

Optimální je půdu provzdušňovat po předchozím posečení (ideální výška trávy je tři až čtyři centimetry), ale rozhodně ne po dešti – pokud pršelo, zhruba dva dny počkejte. Léčebnou proceduru byste měli svému trávníku poskytnout alespoň dvakrát do roka – na jaře a na podzim. Hýčkat si ho ale samozřejmě můžete mnohem častěji.

JAK VYBÍRAT

Hlavním kritériem pro dobrý výběr vertikutátoru je velikost a členitost pozemku. Na minitrávník před vchodem nepotřebujete motorový čtyřtakt, a naopak na několikahektarový pozemek nepůjdete s hráběmi. Můžete tedy vybírat od ručního nářadí přes stroje mechanické nebo s elektrickým motorem až po výkonné benzinové.

Vertikutační hrábě opravdu využijte jen na hodně malé plochy, jinak vám vaše záda moc nepoděkují. Elektrické vertikutátory jsou skladné, tišší než benzinové, ovšem limituje vás za vámi se táhnoucí elektrický kabel. Pokud máte trávník o rozloze více než 200 m² nebo je vaše zahrádka kopcovitější, tak určitě sáhněte po vertikutátoru motorovém.

U něj se zaměřte nejen na sílu motoru, ale třeba i na šířku záběru. Ne všechny typy také mají sběrný koš.

Takže už se chystáte bosou nohou do ranní rosy, usazené na hebkém trávníku? Dopřejte si to, je to fajn. A navíc – jestliže šaty dělají člověka, tak zahradu dělá trávník. A sebekrásnější keře či květiny dojem z nehezkého pažitu nenapraví.