Zahalte své bydlení do arabského stylu

Domácnost 25. května 2014

Arabský styl u nás zrovna dvakrát neletí, což je velká škoda. Spíš než v soukromých interiérech ho najdeme v restauracích, čajovnách a hotelech, které mají k arabské kultuře blízko charakterem svých služeb. Změní se to?

Nejde ani tak o to, aby váš obývák připomínal komnatu z pohádek Tisíce a jedné noci, nádherný interiér získáte, i když tradiční arabský design spojíte s minimalistickou modernou. Důležitá je především hra s barvami a také promyšlená práce s doplňky. Jistě si vybavíte svou nedávnou návštěvu Egypta, Tuniska nebo Maroka. Co jste viděli, když jste se procházeli starobylými paláci? Především bohatství barev a ornamentů.

Preferované barevné odstíny se místo od místa liší, nicméně pro arabský styl prakticky všude na světě je typická kombinace velmi výrazných, sytých barev. Také vy si takové vyberte, když se pro arabský styl rozhodnete.

V první řadě je třeba zvolit to nejdůležitější, totiž barevnou kombinaci použitou na zdech. V arabském světě mají rádi bílou, ale na rozdíl od nás se vůbec nebojí ani veselejších barev. Mnohem častěji se používá zelená, červená nebo výrazné odstíny modré. Zkuste to i vy.

Spousta prvků

Druhým důležitým krokem v tvorbě interiéru arabského stylu je výběr centrálního kusu nábytku pro danou místnost. V obýváku to bude sedačka a konferenční stolek, v ložnici postel a tak dále.

Také při jeho výběru se zaměříme na to, aby byl „arabsky výrazný“. Sedačka může mít oranžovou barvu nebo se na jejím textilním polstrování objeví jiskřivá změť geometrických ornamentů. Stolek bude z masivu, může být kulatý, velmi jednoduchý, nebo naopak bohatě zdobený vyřezáváním.

Třetí podstatnou složkou arabského stylu jsou pochopitelně doplňky. Barevné polštáře, polštářky a závěsy, buclaté lampy, bohatě vyřezávané truhlice a polodrahokamy zdobené kahany a mísy... Pestrost tvarů a barev je v případě bytových doplňků v arabském stylu nezměrná. Při výběru zapojte fantazii a vybírejte hlavně citem. Jen pozor na jednu věc - interiéry v arabském duchu obvykle nesnesou plast a velmi opatrně zacházejte také se sklem.

Sázkou na jistotu je exotické dřevo, kov, kůže a kvalitní bytový textil.

arabský styl

Výrazné barvy, bohaté symetrické vzory, exotické dřevo a kov - to je základ arabského stylu.

foto: