Teak má styl! I uvnitř

Domácnost 6. července 2014

Mimořádná odolnost teaku z něj dělá ideální materiál do exteriéru - na terasu, zahradu, na verandu… V poslední době se ale stále častěji využívá v interiérech, kde jeho krása a ušlechtilost dostávají jiný rozměr.

Teakové dřevo si vysloužilo výbornou pověst pro svou vysokou životnost, tvarovou stálost, tvrdost, pružnost a odolnost proti parazitům a škůdcům. Všechny tyto vlastnosti souvisejí s tím, že obsahuje velké množství přírodních olejů.

Nábytek z teakového dřeva je velmi odolný proti působení slunečního záření, deště, a dokonce i sněhu, a přitom je nenáročný na údržbu. Není se tedy co divit, že teak se poměrně často objevuje ve venkovních prostorech.

Nábytek i doplňky

Toto exotické dřevo z indonéského ostrova Jáva se dnes ale stále častěji využívá i v interiéru. Vyrábí se z něj prakticky všechny nábytkové kusy a poměrně často dnes můžete narazit také na teakové interiérové doplňky.

V různých možnostech interiérového využití ale dnes jedna přece jen dominuje - nábytkem z teaku se vybavují především kuchyně a jídelny. Díky své zlatavě hnědé barvě vykouzlí v interiéru atmosféru tepla, jistoty a pohody, což jsou vlastnosti, které právě od kuchyně a jídelny mnozí z nás podvědomě očekávají.

A ačkoli kombinace velkého teakového jídelního stolu, teakové komody a skleníku by mohla vést k dojmu, že se teakem vybavené interiéry nijak zvlášť neliší například od klasického rustikálního stylu, není to pravda. Jistý náznak rustikálnosti tu bude, ale dálavami vonící teak ho posune na stranu venkovského koloniálního stylu.

Z předchozích řádků by se mohlo zdát, že teak je naprosto dokonalý materiál, ovšem všichni víme, že každé pro má své proti.

V případě teaku je to cena. Jde o vzácnou, exotickou dřevinu, navíc neobvykle odolnou, proto není z nejlevnějších. Přesto si myslím, že koupě teakového nábytku je jednou z nejrozumnějších investic do domácnosti, kterou dnes můžete udělat.

teak

Teak se hodí na zahradu i dovnitř.

foto: