Pusťte si do bytu slunce s oranžovou a žlutou barvou

Domácnost 1. září 2014

Tyto dvě nádherné barvy v sobě skrývají blahodárnou energii, která uzdravuje tělo, duši i ducha. Lapte ji a vpusťte ji do svého bytu!

Všimli jste si toho? Stačí, abychom se jen podívali na cokoli žlutého nebo oranžového, a naše vědomí po chvíli ovládnou pocity tepla. Velmi dobře to umí především výrazné odstíny těchto barev. Proč to tak je?

Příčina tkví v zakotvenosti člověka v přírodě, reagujeme tak na tisíce let starou zkušenost. Lidské oko se stalo na žlutou a oranžovou mimořádně citlivé, protože živočichové a rostliny těchto barev mohou být velmi nebezpečné, zvlášť pokud se vyskytují v kombinaci s černou.

Dobíjí a hřeje

Proto nám žlutá a oranžová zvyšují tep, což má za následek vznik pocitu tepla. Aktivizují naše fyzické i psychické síly. Proto v jejich přítomnosti reagujeme rychleji a emotivněji.

Žlutá a oranžová jsou nejteplejšími barvami spektra, ovšem i mezi nimi je rozdíl, kterého zvláště v posledních letech šikovně využívají jak interiéroví designéři, tak návrháři jiných specializací. Zatímco žlutá je ve své podstatě až oslnivě intenzivní a určitým způsobem sebestředná, oranžová (která vzniká mícháním žluté a fialové) je barva navýsost lidská – teplá, přátelská a komunikativní. Přirozenost oranžové dokáže žlutou ukáznit do té míry, že jejich kombinací vzniká harmonický interiér, který nepálí, ale nabíjí a aktivizuje.

Častá je kombinace oranžových a žlutých odstínů se dřevem a nábytkem v hnědých odstínech, v tom případě vznikne místnost jako stvořená pro relax, zábavu a diskuse.

Když vstoupí do hry modrá nebo tyrkysová, vzniká prostor zaslíbený kreativní práci – můžete tu psát, malovat, hledat nové nápady do práce… Třetím oblíbeným parťákem žluté a oranžové jsou odstíny zelené. Psychologové nazývají tuto kombinaci rodinnou, protože se vysloveně hodí do prostor, kde spolu tráví čas rodiče a děti.

Vyjímá se proto v kuchyni, jídelně nebo v dětském pokojíku. Hravost a radostnost žluté a oranžové jsou tu něžně usměrněné přirozeností a péčí zelené. Tak co, nepozvete oranžovou a žlutou i k vám do bytu?

žlutá

Nechcete volné chvíle prospat? Žlutá a oranžová vám dodají energii k aktivnímu odpočinku,

foto: