Chystáte se koupit stan? Poradíme vám, jak správně vybrat

Domácnost 1. července 2014

Základní rada zní: dopředu si rozmyslete, zda budete vozit vybavení autem, nebo nosit na zádech. Ptejte se, zkoušejte a nešetřete peníze na nepravém místě.

„Při výběru vybavení pro pobyt v přírodě si promyslete, v jakých podmínkách, jak často a jakým způsobem jej budete používat. Vzpomeňte si na vaše předchozí zkušenosti a promítněte je do výběru. Myslete na svoje pohodlí, nebudete kempovat jen v pěkném počasí.

Zvažte hmotnosti a rozměry sbalených produktů, především pokud cestujete s batohem na zádech. Na trhu je nepřeberné množství vybavení od mnoha výrobců, ale žádné nepokryje celou škálu celoročních aktivit. Vybírejte ty výrobce, které znáte, na trhu mají svou historii a jsou dobře dosažitelní,“ doporučuje Jaroslav Skalka, pořadatel největší středoevropské Výstavy stanů a vybavení do přírody, která se koná do 10. srpna v pražských Letňanech.

stany

Když vybíráte stan, položte si několik otázek!

Většina lidí se při koupi stanu dívá jen na parametry materiálu, rozměry stanu a cenu. Ale to zdaleka není vše. Stan může být vybaven i spoustou technických detailů, stabilizačních prvků. „Jednoznačně platí, že čím více stanů vyrobíte, tím nižší výrobní cenu dostanete.

A z toho plyne doporučení - pokud chcete dobrý stan, vybírejte především u velkých výrobců stanů, kde budete mít za stejné peníze mnohem lépe vybavený stan. Určitě nestačí vybírat jen podle reklamního letáčku nebo rozměrů na internetu, stan se musí vyzkoušet. V tomto je unikání právě Výstava stanů a vybavení do přírody, kde stojí postavených na tři sta stanů, které můžete vyzkoušet na vlastní kůži,“ dodává Skalka. Spoustu rad, jak vybírat vybavení do přírody, najdete na www.vystavastanu.cz, pro mimopražské je zde www.4camping.cz.

1. Kolik stan váží?

Dopředu si rozmyslete, jak bude stan transportován z místa na místo. Pokud jej budete nosit na zádech v batohu, rozhoduje každý gram. Ne nadarmo se říká: gram x kilometr = kilogram. Pokud to půjde, doporučujeme stan před koupí převážit. Na hmotnost naopak není třeba hledět u rodinných stanů, které stejně povezete autem. Nízká hmotnost v tomto případě značí málo dimenzované tyče, které nebudou odolné ve větru.

stany

Rodinný stan Boston 600 od firmy Easy Camp až pro 6 osob je komfortním přístřeškem. Pomocí přepážky lze z jedné velké ložnice vytvořit dvě pro větší soukromí nocležníků. 13 441 Kč

2. Jak je dlouhý a velký?

Je dobré vědět, zda se do vybraného stanu opravdu vejdete. Určitě nestačí vybírat jen podle reklamního letáčku nebo rozměrů na internetu, stan se musí vyzkoušet. Hlavně u kopulovitých stanů se stěna ložnice rychle svažuje, dlouhému člověku tak ložnice mnohdy plandá těsně u nosu. Než stan koupíte, vyzkoušejte si, zda se do něj vejdete! Jste-li naopak krátcí, můžete si koupit delší stan a bagáž dát za hlavu, či do nohou. Nemusíte pak kupovat stan s velkou předsíňkou!

3. Jakou má barvu?

Doporučujeme vybírat světlé barvy tropika, aby bylo možné ve stanu číst za dne bez nutnosti svítit čelovkou. Nejčastější prodávanou barvou v Čechách je tmavozelená. Lidé nechtějí být vidět. Je to ale nutné? V tmavém stanu je večer brzo velká tma a při čtení a hraní karet je třeba používat lampičku, či baterku. Zvažte to! Ložnice naopak mají být spíše tmavé, aby vás ráno nebudilo světlo.

4. Jak je postavený?

Je dobré vědět, že se mi stan nezboří při poryvu větru či v bouřce. Ocelové tyče jsou jistota. Duralová konstrukce je lehčí a pevnější než laminátová. Případné poškození se snáz opravuje. Platí také, že čím více tyčí a jejich křížení, tím je stan pevnější a odolnější, ale zase těžší.

5. Jak se větrá?

V každém stanu se na tropiku kondenzuje voda! Tomu se nelze zcela vyhnout. Dbejte tedy na kvalitní větrací otvory v co největší výšce stanu. Pokud jsou navíc vybaveny uzavíracím mechanismem přístupným za deště z vnitřku stanu, ušetříte sadu oblečení, která vám jinak promokne, pokud byste museli lézt větráky uzavírat zvenčí!

stany

Stan Husky Bizon 3 pro tři osoby. S tímto typickým třísezónním stanem se můžete klidně vydat i na delší než víkendová dobrodružství. 3460 Kč

6. Jaké má šňůry?

Pokud jsou nenápadné, tak vás sice nikdo nenajde, ale může se stát, že o stan rovnou zakopne a vás vyleká. Pokud budou šňůry reflexní barvy a navíc s povrchem odrážejícím světlo baterky, tak se vám to nestane. Zvažte, jak moc chcete být skryti.

7. Má předsíňku?

Když prší, je dost nepříjemné třeba vylézt ze stanu něco uvařit. V takové situaci při každém otevření tropika může napršet do vnitřního stanu, nebo dokonce do spacáku. Doporučujeme prověřit dostatečné přetažení předsíněk nad samotný vnitřní stan.

8. Jakou má podlážku?

Materiály používané na podlážky zabraňují pronikání spodní vlhkosti do stanu. Málokdo si však uvědomuje, jak velkou roli hraje podlážka proti průniku vlhkosti padající z nebe. Šikmo cákající voda může proniknout pod tropiko, a pokud není dostatečně zvednutá podlážka, dochází k navlhnutí vnitřního stanu. Doporučujeme volit podlážku s cca 20cm zvednutím.

9. Má síťky a kapsy?

Je vhodné mít kam odložit hodinky, nůž, mít kam pověsit čelovku, kde usušit vlhké oblečení. Doporučujeme před koupí prohlédnout vnitřní prostor, zda vyhovuje všem požadavkům a vše je dostatečně bytelné.

10. Z čeho je vyroben?

V bavlněném stanu je lepší klima než ve stanu z umělých materiálů. Bohužel je celkově těžší a náročnější na péči.