Pusťte na svou zahradu hliník

Domácnost 13. července 2014

Pokud zvažujete nákup zahradního nábytku, zkuste hliníkový. Je mimořádně odolný, báječně vypadá a dobře se kombinuje s jinými materiály a prvky.

Aby nedošlo k mýlce, je třeba si hned na začátku ujasnit termíny. Zahradní nábytek, o kterém jsme zvyklí běžně hovořit jako o hliníkovém, je ve skutečnosti vyráběný ze slitiny hliníku a mědi, kterou označujeme jako dural.

Není hliník jako dural

Dural nebo také duraluminium (z lat. „tvrdý hliník“) je obchodní označení pro různé slitiny obvykle 90–96 % hliníku a 4–6 % mědi s menšími přísadami dalších kovů.

Oproti čistému hliníku je dural jen nepatrně těžší, ale až pětkrát pevnější i tvrdší. Pevnost i tvrdost se zvyšuje tepelným opracováním a zušlechťováním, podobně jako u oceli.

A proč je vlastně hliník tak vhodný na zahradu, na terasu nebo jinam do exteriéru? Protože je přírodními vlivy téměř nezničitelný. Nábytek z hliníku nebledne, je vysoce odolný vůči korozi, je lehký, stabilní a elegantní. O tento materiál se nemusíte téměř vůbec starat. Někomu by mohl připadat chladný, barevné odstíny přidružených prvků – dřevěné područky či vyplétané plochy – však hliníkový nábytek vjemově změkčí a ohřejí. A kromě toho je tu ještě další zásadní výhoda: křesla, židle, stoly i lehátka mají tak nízkou hmotnost, že je snadno přemístí i dítě.

Na co se tedy zaměřit při nákupu nábytku z hliníku? Kvalitní hliníková křesla by měla mít područky, a to nejlépe z odolného teakového dřeva. Při posezení jsou totiž neustále zatěžovány, proto je pro jejich výrobu nejvhodnější právě pevný a vysoce odolný teak. Díky područkám ze dřeva se dají křesla pěkně kombinovat i s dřevěnými stoly. Dále zjistěte, zda se pevná hliníková křesla dají stohovat. Je to praktické – v případě uskladňování ušetříte spoustu místa

A zvažte, jestli jsou konkrétně pro vaše potřeby vhodnější modely pevné konstrukce, nebo kousky, které lze polohovat.

hliník

Světlo pro dobrou věc: Zpříjemněte si večerní posezení na terase nebo na zahradě. Solární lampu O´Sun Nomad oceníte všude tam, kde není běžně zavedená elektřina, a navíc její koupí přispějete na nákup osvětlení do domácností v zemích třetího světa. Cena od 2720 Kč podle typu, koupíte na www.mibiko.cz

Prostřeno s radostí a úsměvem

Kdo by rád nepobyl se svými nejmilejšími? A letní zahrada, balkon nebo terasa jsou k takovým setkáním jako stvořené. Navíc radost a optimistickou atmosféru můžete podpořit zářivými barvami i dekorem nádobí, na kterém budete servírovat. Hitem letošní sezony je dezén růže a orientální ornament.