Chcete si přivydělat? Možná je pro vás to pravé výpomoc v domácnosti

Domácnost 3. září 2014

Vyžehlení prádla, pohlídání dětí, uvaření... Kdysi to byly běžné profese. Socialismus je zahrnul do kategorie „sousedská výpomoc“, aby to nevypadalo, že tu jsou nějaké služky a sluhové. V současné době prodělávají výpomoci v domácnostech velkou obrodu. Dokonce tak velkou, že se o ně hodně vážně zajímá i stát. A říká se jim služby pro domácnost.

Tenhle druh výdělku nebo jen přivýdělku je tady spousty let ve více či méně otevřené, či naopak skryté formě. Poslední roky zaznamenává veliký rozmach. Přibývá nezaměstnaných, zaměstnaným stagnují platy, ale ceny snad úplně všeho neustále rostou, takže spousta lidí hledá možnosti, jak si přilepšit.

A naopak hodně lidí sice dobře vydělává, ale zase nic nestíhá, a když je potřeba opravit doma i maličkost, raději si někoho najmou. Jenže zvát firmu na opravu vypínače, přimontování polic, vyžehlení prádla nebo posekání trávníku je jak ono střílení kanonem na vrabce. A tak se rozbujely tzv. mikroslužby a hodinoví manželé mají plné diáře objednávek.

VE SVĚTĚ UŽ STANDARD...

Úspěch takovýchto výpomocí je tak velký, že v některých zemích už je politici začlenili mezi léky tišící nemoc jménem nezaměstnanost. Například ve Francii začaly služby pro domácnost řízené státem fungovat už před dvaceti lety a pracuje v nich přes 300 tisíc lidí.

Co a jak?

  • Přivydělávat domácími pracemi si můžete hned. Agentur a internetových stránek s nabídkami i poptávkami je spousta. Přímo na domácí práce je specializovaná například www.sluzbyprodomacnost.cz (najdete tady nabídky třeba i na práci do domácností v Německu). Takzvané mikroslužby, netýkající se zdaleka jen domácích prací, jsou třeba na www.stovkomat.cz, www.stomanie.cz či www.jenzapade.cz. Na novém projektu www.fobo.cz se dají nabídky filtrovat i podle lokality, ve které bydlíte.

Ve Finsku se rozjely v roce 2000, o čtyři roky později začaly i v Belgii (vydělává si v nich kolem 100 tisíc lidí, z toho více než polovina na plný úvazek), jsou i v Německu či ve Švédsku. Nejčastěji nezaměstnaní pomáhají s péčí o děti a seniory, s žehlením, donáškou nákupů, úklidem a vařením.

práce domácnost

Hlídání dětí i venčení psů - to vše jsou mikroslužby.

foto:

... V ČESKU V ZAČÁTCÍCH

V české kotlině začala diskuse teprve nedávno. Ale vypadá to, že v praxi by se služby pro domácnost mohly objevit už docela brzy. Není divu, nezaměstnaných bylo v Česku před létem přes 600 tisíc, a to už je docela problém. A samozřejmě i nápor na státní kasu. Právě služby pro domácnost, nabízené oficiálně státem nezaměstnaným, mohou tento negativní trend zmírnit.

ZA PRÁCI POUKÁZKY

Aby to fungovalo, musí být v nabídce dobré služby za dobré ceny, a navíc s takovou odměnou pro „služebníky“, aby se jim nevyplácelo dělat totéž načerno. Nejvíc se mluví o modelu poukázek, který funguje v Belgii. „Cena hodiny práce musí být nižší než na černém trhu. Pokud něco stojí 100 korun na hodinu, tak tady ta cena musí být 80 či 70 korun na hodinu, byť poukázka je stokorunová,“ říká prezident Unie zaměstnavatelských svazů Jiří Horecký.

Zájemci by si tak za oněch 70 či 80 korun zakoupili od úřadu práce nebo státem zřízené či najaté agentury šeky, které by pak za odvedenou práci dali nezaměstnanému. Ten by za ně potom dostal po stokoruně. Firma, která by tohle provozovala, ale samozřejmě ten rozdíl musí mít pokrytý. Což může být řešeno dotacemi od státu či daňovou úlevou. Ostatně pokud se tím skutečně sníží částka vyplácená v podporách v nezaměstnanosti nebo poskytovaná na nejrůznější rekvalifikace, mohou úspory směřovat mimo jiné právě sem.

práce domácnost

Výpomoc je i služba instalatéra!

foto:

DO ROKA A DO DNE?

První vlaštovkou v Česku byl projekt z let 2005 a 2006, zkoušený v Hodoníně, Znojmě a Vyškově. Zapojilo se do něj přes 160 nezaměstnaných, dohlíželi třeba na bezpečnost dětí na přechodech, pomáhali pořadatelům akcí či uskladňovali zboží. Za to dostávali právě poukázky, které jim úřad práce proplatil.

Zájem byl prý veliký. Jenže pak se zase dlouho nic nedělo. Až na konci loňského roku se diskuse kolem služeb v domácnosti znovu pořádně rozjela. A jestli stát neusne, mohl by tak za rok či dva systém naostro fungovat. Pokud bude dobře nastaven, vytvoří podle odborníků hned v začátku tisíce pracovních míst, a to jak pro přivýdělek, tak pro trvalé zaměstnání.