Jak si v horkém létě osvěžit bydlení?

Domácnost 12. srpna 2014

Léto je nádherné období, přesto i ono má své „chyby“. Třeba vysoké teploty v našich domovech. Jak si poradit, když si nechcete pořizovat drahou klimatizaci?

Základem je větrání. Teplo v bytě svádí k tomu, nechat celý den otevřené okno. Tím si ale nepomůžete, protože do bytu proniká horký vzduch zvenku. Proto větrejte jen brzy ráno nebo pozdě večer, kdy je vzduch chladnější. Na půl hodiny otevřete okna a udělejte pořádný průvan.

ZÁVĚS

Závěsy, záclony a okenní stínidla nejsou určeny jen k udržení soukromí před pohledy zvenku. Výrazně také snižují intenzitu slunečních paprsků pronikajících do místnosti, čímž omezují teplotu v bytě. Nejlépe „drží“ slunce venku ty s hustým tkaním, ve světlejší barvě a lehce průsvitné.

ŽALUZIE

Dobrým řešením proti horku v bytě jsou žaluzie na vnitřní straně okna nebo mezi okenními díly, ty se ovšem nemohou rovnat předokenním žaluziím a roletám.

Ty nejenže nedovolí, aby se paprsky dostaly do vašeho bytu, ale zajistí, že vůbec neproniknou na sklo okna, takže zamezí jeho rozpálení, které výrazně přispívá k horku v bytě.

KLIMATIZACE

Výkonnou klimatizační jednotku dnes běžně pořídíte od pěti tisíc korun. Ovšem rozhodnete-li se pro ni, musíte vytvořit ve zdi nebo v okně vývod, kterým klimatizace odvádí horký vzduch, a to se vám možná nebude chtít.

VĚTRÁK

Klasika v podobě větráku pomůže, není ale nejlepší pro domácnosti, kde mají alergika. Větráky totiž víří prach, což nedělá dobře zdravému člověku, natož pak jedincům s chronickou přecitlivělostí imunitního systému.

Větrák jako bytový doplněk

Ačkoli v představách většiny z nás je větrák klasická vrtule na nožce, výrobci dnes nabízejí takové, které s touhle představou mají pramálo společného. Mají nečekané tvary, jsou z různých materiálů, vyrábějí se v mnoha barevných provedeních a využívají nové principy rozhánění vzduchu. Mohou tak být i zajímavým dekorativním prvkem.

ventilátor

Ventilátor Gallet VEN 23, alza.cz, 299 Kč

ventilátor

Ventilátor Dyson AMO 1, 7699 Kč

ventilátor

Ventilátor Ardes, Euronics, 2390 Kč

ventilátor

Ventilátor Steba, Euronics, 1587 Kč