Víte, jak prát džíny? Přece v mrazáku!

Domácnost 16. října 2018

Chcete se chovat ekologicky, a přitom být in? Vyzkoušejte nový trend v péči o své oblíbené kalhoty. Začněte konečně prát džíny v mrazáku.

Na začátku nového fenoménu stál student University of Alberta Josh Le ve chvíli, kdy se prořekl, že jeho oblíbené kalhoty nepoznaly pračku. „Nosím je téměř nepřetržitě 15 měsíců. Měl jsem je na sobě už 330krát, aniž bych je jednou vypral,“ líčil tehdy překvapeným spolužákům, kteří si mysleli, že si z nich dělá legraci. Vždyť jeho džíny vypadaly vždy, jako kdyby je před chvílí sundal ze šňůry na prádlo.

Další informace je dorazila úplně: „Každý večer je zabalím do tří igelitových pytlů a dám do mrazáku. Ráno je stačí vyndat půlhodiny předtím, než vyrazím,“ pochlubil se Josh Le.

VYDĚSIL HO GRAPEFRUIT

Aby dokázal, že nemluví do větru, pustil jim sběrný videozáznam, na němž svou unikátní „prací metodu“ natáčel v průběhu posledních 45 týdnů. „Jen jednou jsem měl doopravdy pořádně nahnáno. To když jsem jedl grapefruit a postříkal jsem se jeho šťávou úplně všude. Vysloveně jsem se děsil, v jakém stavu budou kalhoty, až je vytáhnu druhý den z ledničky. Nebyla na nich naštěstí ani skvrna,“ líčil svá pozorování student, který 165 dolarů, které tehdy za džíny dal, považoval za nejlepší investici svého života.

Rodičům prý obsah balíčku, který den co den strkal do mrazáku, blíže nespecifikoval. „Oni jsou totiž ze staré školy, myslím si, že by se jim můj systém péče o kalhoty zrovna moc nelíbil.“

VĚDECKÝ EXPERIMENT DOPADL NEROZHODNĚ

Zaujal však Joshovu profesorku Rachel McQueen. Po patnácti měsících a jednom týdnu nadešel čas na skutečný vědecký experiment. Cílem bylo dokázat, co ničí bakterie víc.

VIP

  • K novému trendu se v poslední době hlásí V. I. P. osoby ze světa módy. Jeden z ředitelů Levi Strauss Chip Bergh se nechal slyšet, že jeho vlastní džíny poznaly pračku jen jednou. Jinak je, stejně jako Josh, dává večer co večer do ledničky. „Beru to jako svůj příspěvek ke zlepšení kvality životního prostředí,“ řekl Bergh, a odmítl tak rýpání konkurence, že se jedná jen o reklamní trik. Mezi příznivce nového fenoménu se hrdě hlásí i Thomas Jacob „Tommy“ Hilfiger. Úspěšný módní návrhář tvrdí, že své džíny nepral nikdy. „Kdybych vám to neřekl, nepoznali byste to na nich,“ ujistil obdivovatele svých nepraných džín na večírku pro horních deset tisíc.

Praní, nebo „zmrazování“ džín? Čtrnáct dnů nosil Josh dvoje identické kalhoty, které se pokoušel stejně identicky zašpinit. Jedny vložil každý večer klasicky do mrazicího boxu, druhé vypral přesně dle pokynů výrobce. Druhý den ráno společně s Rachel výsledek porovnali.

„Došli jsme k závěru, že množství bakterií bylo na obou džínách téměř totožné, navíc šlo o zcela běžné kožní bakterie, které nejsou lidskému zdraví nijak nebezpečné. Nebyl rozdíl v tom, jestli jsme je vyprali, nebo vyčistili mrazem. Takže časté praní kalhot není až tak potřeba. Patnáct měsíců je už samozřejmě extrém, ale dávat džíny do pračky po každém nošení mi přijde také zbytečné,“ zhodnotila výsledky Rachel McQueen.

Pravdou je, že Josh si vybral pro své nošení kalhoty z docela tvrdé džínoviny, tzv. raw denimu (tedy nesepraného), při jehož výrobě se nepoužívají žádné chemikálie.