Pošlete své dítě na zájmový kroužek. Z dovozu!

Domácnost 25. září 2014

Přemýšlíte o tom, jaký sport by vašemu dítěti nejlépe „padl“? Co takhle něco netradičního? Z různých koutů zeměkoule „přicestovaly“ do Čech hravé sporty, ve kterých jsou úspěšné všechny děti, bez rozdílu věku, pohlaví a fyzické kondice. Nejoblíbenější z nich je golf!

Sport je cestou, která vede k rozvoji tělesných schopností, zvyšuje sebevědomí a hlavně mu umožní najít místo mezi kamarády. Děti se chtějí těšit na společný trénink, na zábavu a na soutěživou atmosféru. Pohybové kroužky a sportovní oddíly patří proto k nejčastějším volnočasovým aktivitám.

„Při výběru sportovního zaměření dítěte byste měli mít na paměti, že dětský organismus se teprve vyvíjí a roste, a že není dobré ho příliš přetěžovat,“ říká ortoped MUDr. Jan Novotný, primář Nových lázní Teplice v Čechách, a dodává: „Chcete-li, aby pohybová aktivita přispívala ke zdravému způsobu života dítěte, musí výběr odpovídat především jeho dispozicím.“ Naštěstí vedle populárních, ale výkonově orientovaných sportů existují i „sporty pro všechny“, které jsou atraktivní, a vstupní podmínkou je zájem dítěte.

Golf – nejlepší dar ze Skotska

Golf je skvělým nástrojem pro povznesení ducha a budování zdravého sebevědomí dětí, které nemají možnost uplatnit se ve výkonovém sportu. Tím, že se hraje na čerstvém vzduchu, v hezkém prostředí a pravidla přispívají ke společenské výchově, všestranně dítě rozvíjí. „Při hře jsou zatěžovány, tak jako i při běžném pohybu, všechny svalové skupiny. Některé více, některé méně,“ říká MUDr. Jan Novotný a dodává: „Rozložení zátěže na pohybový aparát zajištuje správná technika při úderu.“

Výuku golfu nabízí celá řada klubů po celé republice. Ne všechny golfové školy se však mohou pochlubit téměř rodinnou atmosférou a nevšedním pojetím výuky: „Používáme zcela originální metodiku,“ říká Jiří Vozka z Nikon Golf Academy Zbraslav. „Výuka probíhá v malých, pouze čtyřčlenných skupinách, a zábavnou a hravou formou, což je pro děti ta nejlepší průprava k získání obratnosti a šikovnosti. Do golfové přípravky přicházejí děti od čtyř let. Kurzy probíhají dvakrát týdně, a organizujeme i turnaje a prázdninové pobyty.“

Ke golfu neoddělitelně patří i golfová etiketa. Děti se učí být ohleduplné, neskákat do řeči druhým, nerušit a nevykřikovat, a hlavně, ovládat své emoce. O golfu se právem říká, že je nejlepší průpravou dítěte do života.

golf

Váš prcek může klidně vyhrát turnaj!

Lakros přicestoval ze severoamerického kontinentu

Hrál se k potěše ducha a pro dobrou fyzickou kondici, dnes má mnoho podob. Rekreačně může hrát lakros každý, kdo má ruce a nohy. Holky a kluci od šesti let hrají jednoduchý bezkontaktní typ lakrosu, zvaný interkros. Hraje se na hřišti nebo v tělocvičně, s lehčím tenisovým míčkem, který se hází, nahrává a chytá za pomoci síťky na konci lakrosové hole, a vhazuje do branky soupeře. Hráči by měli ovládat techniku házení, kolébání, chytání i sbírání míčku lakroskou.

sport

I když u nás moc známý lakros není, ve světe je oblíbený!

Badminton má původ ve šlechtické Anglii

Při hře jsou nejdůležitější specifické badmintonové pohyby po hřišti formou přeběhů a výpadů. Hraje se na kurtu ve dvou, s raketou a péřovým míčkem, který tvoří šestnáct husích brk. „Badminton nepředstavuje tak jednostrannou zátěž a nevyžaduje tolik silové aktivity jako tenis, ale pokud se nehraje jen rekreačně, je fyzicky poměrně náročný,“ říká MUDr. Novotný. Hra rozvíjí postřeh, rychlosti reakce, vytrvalost, sílu odrazu a obratnost.

sport

Sportovní badminton, to není žádné plácání do košíčku na zahradě.

Z Vietnamu do Čech pronikl vietnamský badminton

Základem vietnamské národní hry je odbití speciálního míčku, který se ve vzduchu chová obdobně jako badmintonový. Míček se skládá ze dvou částí, plastového tlumiče, do kterého se odbíjí, a obarveného kachního brku, který slouží jako stabilizátor. Odbíjí se jakoukoli částí těla. Hra je velmi rychlá na naučení, dá se hrát venku i v tělocvičně.

Tenis se k nám dostal z Německa

Dostat míček na druhou stranu dvorce tak, aby jej protihráč nemohl vrátit, je moment, který tenisovým hráčům přináší největší potěšení a radost ze hry. „Tenis je hra s velkou šíří různých úderů, které z fyziologického hlediska nevhodně přetěžují pletenec ramenní dominantní končetiny, takže je potřeba to kompenzovat jinými sporty,“ upozorňuje MUDr. Novotný. Když malé děti s tenisem začínají, trénují jednou týdně, kolem devíti let už chodí až čtyřikrát týdně. Zdaleka ne každé dítě u tenisu vydrží. Hraje v tom roli i fakt, že přibližně dvacet procent malých tenistů chodí na kurty pouze na přání svých ambiciózních rodičů.

sport

Tenisové talenty mají budoucnost.