Chcete být trendy? Začněte (znovu) plést!

Domácnost 19. května 2020

I když světem hýbou nové technologie, mnoho žen – od babiček po dospívající dívky – tráví dlouhé hodiny raději s pletacími jehlicemi než s dotykovými tablety. Co je k tomu vede?

Není to tak dávno, co se ve školách vyučoval předmět ruční práce. Ještě já jsem ho na základce měla, a to je mi 27 let. Pamatuji, že jsme se na těchto hodinách dozvěděly něco málo o historii módy, jak vznikaly jednotlivé módní styly, co bylo jejich podstatou, jak se oblékaly urozené dámy, co naopak nosilo služebnictvo. Pak tu byla samozřejmě praktická část hodiny, ve které jsme háčkovaly, pletly, vyšívaly na papír i látku, zdobily různé dečky a tak dále. Dnes už se na školách podobné předměty nevidí, snad jen v rámci volitelných předmětů, a upřímně si myslím, že to je škoda. Díky „ručkoprčkám“ jsem získala určitou zručnost, zlepšila kreativitu a vyrobila si několik pěkných doplňků.

PLETENÍ Z INTERNETU
Zatímco my (a naše maminky) jsme získaly slušné základy pletení na škole, pletařky mladé generace – trendařky – si pletení osvojují většinou samy metodou „pokus – omyl“ nebo se s pletacími jehlicemi seznamují skrze sledování vzdělávacích a zábavních pořadů a videí na internetu. Co dnešní mladé ženy k této zálibě vede? „S pletením jsem začala asi před dvěma roky, když jsem viděla babičku plést svetr,“ líčí patnáctiletá Veronika z Příbrami. „Líbilo se mi, jak pod jejíma rukama získává svetr obrysy, nabývá na velikosti, jak si hraje se vzory a barvami.“ Osmnáctiletá Monika z Karlových Varů plete necelý rok a začala s tím proto, že chtěla vyzkoušet něco nového.

JEHLICE PO BABIČCE
„O Vánocích jsem se trochu nudila a hledala jsem něco, čím bych se zabavila. Hraní her a sledování filmů jsem měla už dost, chtěla jsem se zabavit něčím více kreativním a smysluplnějším. V televizi dávali pořad o ručkoprčkách, kde byla řeč také o pletení a háčkování. Zalíbilo se mi to, tak jsem vzala ze skříně jehlice po babičce, koupila si několik klubek vlny a s pomocí návodných videí na internetu jsem se do toho pustila. Začala jsem jednoduchými vlněnými dečkami na nábytek, pak přešla k šále a návlekům, teď zvládnu už i svetr. Moc mě to baví a hodlám v tom pokračovat. Doufám, že se časem zdokonalím natolik, abych mohla pleteným oblečením nebo doplňky obdarovat celou rodinu.