Zahrádkářská sezóna se blíží, pořiďte si zahradní osvětlení na míru

Domácnost 1. dubna 2019

Stejně tak důležité jako osvětlení interiéru je také osvětlení zahrady. Každý správný zahrádkař totiž ví, že zahradní osvětlení slouží nejen k lepší orientaci na zahradě a v okolí domu, ale dá vyniknout i okrasným zákoutím či zajímavým prvkům zahrady. Podívejte se, jak a podle čeho vybrat to správné zahradní osvětlení šité na míru vašemu kousku přírody.

Zahradní osvětlení se od toho interiérového v mnohém liší a je třeba se u něj dívat i na další specifické parametry. Kromě vzhledu se při výběru osvětlení na svou zahrádku zaměřte také na jeho:

Odolnost - ta se uvádí jako IP + dvě číslice, které udávají atmosférickou odolnost a dále odolnost vůči prachu, vodě a dalším nežádoucím tělesům, přičemž čím vyšší číslo, tím vyšší stupeň krytí. Pro představu – osvětlení s označením IP 44 se hodí do koupelny a snese i nekontrolovaně stříkající vodu. Označení IP 65 zvládne i silný déšť a nánosy prachu.

Materiál - venkovní svítidla se vesměs vyrábí z tlakově litého hliníku a speciálního tvrzeného skla, aby unesla i vyšší tlak nebo dokonce přejezd vozidlem, což se týká především svítidel zapuštěných do země. U ostatních typů světel pak postačí hliník, sklo, ocel či vysoce odolný plast.

Zdroj: pixabay.com

Zdroj: pixabay.com

Typy zahradních svítidel – jaké si vybrat?

Existuje spoustu druhů zahradních svítidel, z nichž každé se hodí pro jiné účely. Přinášíme vám přehled základních typů zahradních svítidel:

1. Solární zahradní svítidla Chcete-li ušetřit za energie nebo se vám příčí rozkopávání zahrady kvůli rozvodům, pak vybírejte mezi solárními svítidly. Ty ke svému fungování totiž potřebují jen sluneční energii, kterou během dne čerpají a po setmění ji přemění na světlo.

2. LED zahradní svítidla Velké oblibě se těší i LED zahradní svítidla. Jejich účinnost je až několikanásobně vyšší než u klasických svítidel, přičemž vynikají i delší životností (vydrží i 20 let) a zároveň vám ušetří energii. Vybírat můžete mezi závěsným, sloupkovým i bodovým venkovním LED osvětlením. Verandu nebo altán pak dobře osvětlí nástěnná nebo stropní zahradní LED svítidla.

3. Dekorační zahradní osvětlení Ať už chcete zvýraznit okrasné části nebo si potrpíte na pěkný vzhled zahrady, pak vás zcela jistě nadchnou designová zahradní svítidla, která zahradě dodají velmi osobitou atmosféru. Při realizaci si zkuste vyhrát i s umístěním svítidel. Třeba tím, že ke keříkům nebo menším stromkům instalujete zapichovací LED lucerny.

4. Venkovní svítidla s čidlem Rádi byste dobře a prakticky osvětlili okolí domu? Venkovní svítidla s čidlem to zvládnou na výbornou. Díky speciálnímu čidlu se rozsvítí vždy, když zaznamenají pohyb, takže už se nepřistihnete, jak s těžkým nákupem v ruce šmátráte po vypínači. Alternativně se pak u venkovních svítidel s čidlem dá nastavit i délka svícení.

5. Venkovní svítidla do země Příjezdové cesty nebo chodníčky nejlépe osvětlíte bodovými svítidly, která se zapouští do země. Do porostlejších zahrad pak doporučujeme zvolit spíše sloupkové osvětlení.

Zahrádkářská sezóna se blíží, pořiďte si zahradní osvětlení na míru

Zdroj: pixabay.com