3 praktické rady jak na plísně v koupelně

Domácnost 3. února 2020

Je vaše koupelna hygienicky čistá? Nemáte zašedlé spáry v rozích okolo vany? Vyšší vlhkost vytváří ideální prostředí pro růst plísní.

„Mamííííí, je tady strašidlo,“ křičela na mě nedávno moje malá dcerka z koupelny. Nejspíš vás taková hláška nechává chladnými stejně jako mě, ale nakonec mi to přece jen nedalo. Má dcera objevila takové lehce zašedlé místo v rohu, kde se vana dotýká stěny. Čistím koupelnu každý den mnohdy několikrát, protože s velkou rodinou, jako je ta naše, se to jinak ani dělat nedá. Zaměřila jsem se tedy na skvrnu, kterou má dcera tak trefně označila za strašidlo. Strašidlo to bylo a pořádné. V rohu vznikala plíseň.

Kdo by chtěl mít doma v koupelně plíseň? Možná tak začínající přírodovědec, který by toužil vyvinout nový lék. A i ten by si měl přesunout plísně raději do laboratoře. Do koupelny plíseň nepatří. Vždyť je to místo, které by mělo být nejčistší v našem bytě.

To je ale problém, je to také místo, kde se do ovzduší našimi každodenními činnostmi dostává nejvíce vody. Určitě znáte koupelnu plnou páry po sprchování. Právě sprchováním, ale i koupáním, praním, sušením, žehlením, nebo jen čištěním si zubů dostáváme do ovzduší více vody. Často větráky nestačí a pak se vytváří ideální prostředí, ze kterého se plísně doslova radují. Vlhkost je totiž jejich život. V suchém prostředí nepřežijí. Abychom si udrželi koupelnu čistou a zdravou, je nutné v co nejkratší době zlikvidovat nadměrnou vlhkost ve vzduchu. Jak na to?

Ceresit

1. tip

Po sprchování, koupání nebo praní ihned vyvětrejte. Pusťte větrák naplno, aby se pára co nejrychleji dostala z koupelny. Když si dopřáváte ten luxus a máte koupelnu s oknem, větrejte intenzivně. Na několik minut otevřete okno a vytvořte průvan. Tak vyženete největší část vodní páry z koupelny.

2. tip

Vlhké ručníky či osušky rozložte a sušte například na elektrickém žebříku nebo podobném zařízení.

3. tip

Udržujte v koupelně vlhkost na optimální hladině. Koupelna je místo, kde se s vlhkostí doslova pereme každý den. Stačí, aby se někdo déle sprchoval a do vzduchu se dostávají až litry vody. Není pak divu, že koupelna je plná páry a zrcadlo orosené. Tuto nárazovou vlhkost je potřeba mít pod kontrolou.

Podívejte se na video!

Pohlcovač vlhkosti Ceresit Stop Vlhkosti AERO 360° KOUPELNA je produktem nové generace. Byl vytvořen speciálně pro absorpci většího množství vlhkosti, která se tvoří v koupelně. Široké otvory ve speciálním tvaru a sklonu ve vrchní části zvyšují výkon nasávání vlhkosti a přivádějí ji k absorpčním krystalům tablety, které ji přeměňují v kapalinu. Ta se následně hromadí ve spodní části odkud se dá pak vylít. Postupně se tableta rozpouští, až vymizí úplně. Stačí pak jen vložit novou a udržovat vlhkost dále na správné hladině. Tableta vydrží pracovat cca 2-3 měsíce (podle rozlohy koupelny a koncentrace vlhkosti). Pohlcovač vlhkosti umožňuje mít koupelnu lépe pod kontrolou.

Rozměr i design se hodí do jakékoliv koupelny. Stačí jen vybalit, vložit tabletu a postavit na místo tak, aby k otvorům mohl vzduch a pohlcovač ihned začíná pracovat. Již do hodiny můžete pozorovat první kapky vody.

Ceresit
Vlhkost ovšem může vznikat i na jiných místech. Častým problémem jsou kuchyně, ale i ložnice, kde často držíte nižší teplotu, aby se vám lépe spalo a v noci, kdy spíte, pocením a dýcháním dostáváte do okolí více vody. Pohlcovače je možné nainstalovat i do jiných místností. Jedním z nich je Ceresit Stop Vlhkosti AERO 360°. Funguje na stejném základě. Nyní jej můžete zakoupit v limitované edici s lehkou levandulovou vůní.

Vaše rodina i vy si zasloužíte bydlet a žít ve zdravém prostředí.

www.stop-vlhkosti.cz