V zaměstnání přituhuje: Co váš šéf může a co už ne

Finance a kariéra 26. října 2012

Poslední roky je v mnohých firmách poněkud horko. Není proto od věci orientovat se v tom, co po vás může, a co naopak nesmí zaměstnavatel chtít.

Může vám snížit plat?

Může, ale záleží na tom, jakým způsobem máte mzdu sjednanou. Pokud je výše platu zanesena ve vaší pracovní smlouvě, nemůže vám ji zaměstnavatel jednostranně snížit, jde to pouze oboustrannou dohodou.

Jestliže vám ale penízky chodí na základě mzdového výměru, váš souhlas nepotřebuje. Je ale výjimka. Jsou dvě kouzelná slůvka, říkající, že mzdový výměr je „nedílnou součástí“ pracovní smlouvy. Pokud takovou větu ve své smlouvě najdete, můžete si oddechnout. Protože v takovém případě je ke snížení mzdy opět potřeba váš souhlas.

A malá rada – operuje-li váš zaměstnavatel slovy, že jde pouze o přechodné opatření, navrhněte mu, že tedy souhlasíte, ale pouze na tu přechodnou dobu, která bude v dodatku ke smlouvě jasně definována.

Máte-li plat rozdělen na pevnou a pohyblivou složku, záleží na zaměstnavateli, zda a v jaké výši vám pohyblivou část vyplatí. Ani tady ale nejste bez šancí.

Pohyblivá část má většinou ve smlouvě jasně definované podmínky, za kterých na ni máte nárok. Jestli je splňujete, a přesto peníze nedostáváte, u soudu byste uspěli.

Může se stát, že vaše firma má náhle méně zakázek. Pak může začít všem vyplácet jen 60 procent mzdy. Nazývá se to „částečná nezaměstnanost“. Musí s tím souhlasit odbory a úřad práce. A nesmí to trvat déle než rok.

A pozor: podmínkou je, že v době, za kterou se vyplácí oněch 60 %, nesmí zaměstnanec pracovat. Jestliže má tedy firma pro vás práci jenom na pondělí a úterý, dostáváte za tyto dny plný plat, za zbylé, v nichž nepracujete, šedesátiprocentní.

šéfka

Buď tady budete ještě hodinu, nebo vám prostě strhnu plat...

zdroj: www.thinkstock.cz
šéf

Pohyblivá část má většinou ve smlouvě definované podmínky.

zdroj: www.thinkstock.cz

Může vám číst maily?

Platí, že veškeré výrobní a pracovní prostředky, které vám jsou poskytnuty, slouží výhradně jen a pouze k pracovním účelům, nedohodnete-li se se zaměstnavatelem jinak.

Typickým příkladem jsou například služební mobily nebo auta. Zavolání tetičce, odvoz tchyně služebním autem či posílání soukromých mailů vás může dostat do problémů. Je ale fakt, že kdyby firmy postupovaly takto striktně, vyházely by asi všechny zaměstnance, vyjma služebních psů. Takže jde hlavně o dodržení určité míry.

Zaměstnavatel vás nemůže sledovat, jak se mu zlíbí. Nasadit vám do počítačů, aut a mobilů špehovací prográmky a nad hlavy nainstalovat kamery může, ale nikoli bez toho, aby vám to oznámil.

A i potom musí dodržovat určitá pravidla. Může třeba nahlížet do vašich mailů, ale nesmí je číst, podívat se může jen na předmět a na to, komu je posílán.

Stejně tak si může nechat udělat výpis vašich hovorů ze služebního mobilu, odposlech či čtení SMS jsou mu ale zapovězeny. Kamery nesmí umístit například na toalety či převlékárny.

Má zákaz nadměrně zasahovat do vašeho soukromí. Pořizuje-li si tedy šéf záběry do výstřihů zaměstnankyň, hrozí mu patálie.

notebook

Do vaší korespondence nikomu nic není. Ani šéfovi.

zdroj: www.thinkstock.cz

LÉČBA NADMĚRNÉHO POCENÍ BOTULOTOXINEM

  • Pozor, za přesčasy už nemusí zaměstnavatel vyplácet peníze navíc ani udělovat náhradní volno. A to v případě, že je ve smlouvě uvedeno, že mzda již zahrnuje práce přesčas. Limitem je ovšem 150 přesčasových hodin za rok, u vedoucích pracovníků 416 hodin za rok.

Vlasta 43/2012 čtverec

Může vám zaměstnavatel přikázat dovolenou? A může vás poslat na lékařskou prohlídku, když se mu nezdáte fit? A je mu něco do vaší sexuální orientace? Odpovědi na tyhle otázky najdete v nové Vlastě s Jitkou Čvančarovou na obálce.