Berete si na zahraniční dovolenou kartu, nebo hotovost?

Finance a kariéra 6. června 2013

Přemýšlíte vždy před odjezdem do zahraničí, kolik s sebou vzít v hotovosti a v jaké měně, nebo jestli se dá zcela spolehnout na platební kartu? Zvolte kompromis a využijte obojí.

Má to svoji logiku, protože kartou nezaplatíte všude, a na druhé straně je nesmysl tahat batoh plný bankovek.

A i kdybyste tak dovolenou řešili, přesto si nějakou kartu přibalte, nikdy nevíte, co se přihodí a co vám rozpočet během dovolené řádně nabourá.

Pokud se rozhodnete pro hotovost, dopředu si zjistěte, jakou měnu je nejlepší vzít.

Někde jsou výhodnější eura, jinde dolary, mnohde ale budete potřebovat i místní měnu.

Jak na kartu

Nějakou částku je určitě dobré mít v hotovosti hned od začátku. Ať pro okamžitý nákup čehokoli, co jste zapomněli doma, nebo při cestě třeba do arabských zemí hned pro úvodní „bakšišné“ v autobuse nebo hotelu. A když do hotelu přicestujete pozdě večer a hned ráno vyrazíte na pláž, budete majiteli lehátek vnucovat platební kartu marně.

Pro větší nákupy v klasických obchodech, návštěvy restaurací či pro půjčování aut je ale určitě lepší platit kartou. Stejně jako v Česku je to bez poplatků, na účtu se vám pak objeví částka přepočtená podle aktuálního devizového kurzu u vaší banky. Pokud platíte v měně, kterou vaše banka nenabízí, pak vstupuje do hry přepočet na eura či dolary a z nich na koruny.

Jen si předem ohlídejte, jakou kartu vlastníte. Samozřejmě musí být použitelná i za hranicemi Česka a lepší je určitě tzv. embosovaná (s plasticky vytlačenými čísly a písmeny) – bez ní můžete mít problémy v půjčovnách aut, ale i v některých hotelech. Jestli je vaše karta kreditní, či debetní, moc velkou roli nehraje, i když v některých zemích prakticky nic jiného než „kreditky“ neznají.

V naprosté většině případů i tam uspějete s „debetkou“. Před cestou si zkontrolujte, jak vysoké máte nastavené limity pro platby a výběry a případně si je upravte. Je dobré mít kartu i pojištěnou.

dovolená 2

Na "dovču" jezdíme v průměru na devět dnů.

foto:

Rady pro začátečníky

  • Na zahraniční dovolenou vyrazí každý rok zhruba 42 % Čechů, a to v průměru na devět dní. Polovina z nich využije služeb některé cestovní kanceláře, ostatní si vše zajišťují individuálně. Nejoblíbenějšími místy pobytu jsou Chorvatsko, Turecko, Egypt a Bulharsko.

Bankomaty s poplatky

Kartou nemusíte samozřejmě jenom platit, v kterékoli zemi můžete použít místní bankomaty. Bát se jich nemusíte, i když na češtinu v nich nenarazíte, angličtinu ale mají snad všechny.

A i když se „ukliknete“ a zvolíte místní jazyk, připomínající někdy spíš obrázky než písmena, tlačítko „Zrušit“ neboli „Cancel“ bývá jasně zřetelné, jakoukoli operaci (pokud už bankomat nevydává peníze) jím můžete stornovat a karta vám vyjede ven.

Pokud u bankomatu neuspějete, můžete využít tzv. Cash Advance přímo na pobočce místní banky. Při výběrech z bankomatů ovšem počítejte s poplatky, bývají i třímístné a k tomu navíc ještě nějaké procento z vybírané částky. Když si tedy poběžíte vybrat dvakrát denně nějakou menší hotovost, dovolená se vám klidně o tisícovku prodraží.

Pokud o kartu přijdete, ať už ji ztratíte, nebo vám ji ukradnou, okamžitě kontaktujte svou banku, která ji hned zablokuje, a domluvíte s ní další postup, abyste v cizině nezůstali zcela bez peněz.