Víte, co smíte při nemocenské?

Finance a kariéra 2. srpna 2013

Ochořet si určitě nepřeje nikdo z nás. Jenže někdy to prostě neovlivníme. Takže je určitě dobré vědět, co se smí a nesmí na takzvané nemocenské.

Když vás lékař uzná za práce neschopné, vystaví vám Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti. Je to dokument složený z několika dílů označených různě barevnými pruhy a názvy.

První díl odesílá lékař na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), další části vám dá. Tu se žlutým pruhem si ponecháte po celou dobu nemoci, například pro kontroly.

Díl s modrým pruhem doručíte zaměstnavateli, část s růžovým pruhem (Žádost o nemocenské) odevzdáte zaměstnavateli, pokud je vaše pracovní neschopnost delší než 21 kalendářních dnů. Když se uzdravíte, dá vám doktor pro zaměstnavatele ještě doklad o ukončení neschopnosti.

Doma být nemusíte

Radši zapomeňte, že na nemocenské pojedete uklidit chatu, což jste nestihla za posledního půl roku. Lékař vám sice může napsat vycházky, ovšem pouze mezi 7. a 19. hodinou a maximálně na 6 hodin denně (delší dobu musí odsouhlasit OSSZ), určí vám i konkrétní časový úsek či úseky. Kontrola může přijít kdykoliv, klidně i o víkendu (mimochodem jste povinni mít byt vybaven zvonkem a jmenovkou). Takže ani víkendová pařba s kamarádkami není ten nejlepší nápad.

V prvních 21 dnech nemoci vás může kontrolovat i zaměstnavatel, protože právě on vám v tomto období vyplácí mzdu (při nemoci je to 60 % denního vyměřovacího základu). Peníze vám dává až od 4. dne nemoci, za první tři dny nedostanete nic. Po 21 dnech vás přebírá OSSZ.

Když režim porušíte a jste "chycena při činu", hrozí vám pěkně nepříjemné záležitosti - čeká vás nejen postih od zaměstnavatele (krácení mzdy, nevyplacení nemocenské, kárné řízení, výpověď), ale riskujete i pokutu až 20 tisíc korun.

Co je na druhou stranu povoleno, nemusíte nutně marodit doma. Když uznáte, že u sestry v Krkonoších vám bude lépe, jen do toho. Lékař ale musí znát místo vašeho pobytu (to můžete i vícekrát změnit).

Ne vždy nemocenská ale znamená, že nesmíte vůbec pracovat. Když například pracujete jako servírka a na dohodu o provedení práce ještě děláte překlady a zlomíte si nohu, lékař rozhodne, že jednu práci vykonávat nemůžete, ale druhou ano. Nemocenská pak vychází z příjmu toho zaměstnání, které nemůžete vykonávat.

zlomená noha

Třeba se zlomenou nohou spoustu věcí dělat můžete.

zdroj: www.thinkstock.cz

Sofa bez polštářků? Nikdy!

  • Za první čtvrtletí letošního roku provedla OSSZ 34 975 kontrol práce neschopných. Celkem 537 lidem odebrala nebo snížila nemocenské. Nejvíc „průšvihářů“ bylo ve Středočeském (85) a Moravskoslezském (68) kraji.