Auta se kradou jak o závod. Jak to udělat, aby neukradli i to vaše?

Finance a kariéra 16. září 2013

Vidět ráno místo zaparkovaného autíčka prázdné parkovací místo, to je rána, že by to s jedním "šlehlo". Auto sice na 100 procent nezabezpečíte, nicméně vám poradíme, jak si alespoň trochu pojistit, aby se vám něco podobného nestalo.

Bohužel je nutné se smířit s tím, že pořekadlo „ukrást nejde jenom to, co nemáte“ je pořád platné. Když si zkušený lapka vyhlédne váš vůz, uspěje.

Jakékoliv zabezpečení ale odradí zlodějíčky, kteří se chtějí třeba „jenom“ svézt od hospody k hospodě. A i těm zkušeným lze jejich „práci“ ztížit tak, že si to rozmyslí.

Mechanické překážky

Páky nebo tyče na volant a pedály krádeži nezabrání, přesto zloděje aspoň trochu zdrží a je šance, že si jich všimne třeba strážník na pouliční kameře.

Lepší je instalovat zámek převodovky a dobrý je i ukrytý manuální vypínač, který zablokuje startování, přívod paliva nebo elektroniku. Jen sami nesmíte zapomenout, kam jste ho namontovali.

Jednotlivé části

Často se stává, že auto vám sice na parkovišti zůstane, ale bez zrcátek, disků či celých kol, autorádia, střešního nosiče nebo s vybrakovaným kufrem.

Pro tyto případy se dá vybavit uzamykatelnými ráfky a maticemi kol, pojistnými šrouby nebo dodatečnými zámky. Přesto v autě nenechávejte na viditelném místě nic, co by mohlo lákat k ukradení.

auto 2

Od začátku letošního roku do konce června bylo vykradeno přes 15,5 tisíce aut, objasněno ale bylo jen necelých 10 procent případů. Ukradené vozy se podaří najít zhruba ve 21 procentech případů.

zdroj: www.thinkstock.cz

Vin a mikrotečky

Nezabrání přímo krádeži, ale usnadní hledání a identifikaci auta. VIN kód se pískuje hluboko do skla vozu a zbavit se ho znamená vyměnit celé sklo, což drobnější zlodějíčci nebudou riskovat. Na jakoukoliv součást auta pak jde dát mikrotečku s číselným kódem, která je vidět pouze pod UV světlem.

Alarmy a imobilizéry

Poplach u aut je ve velkých městech slyšet často, a to i tehdy, kdy auto nikdo nekrade. I proto už moc pozornosti u kolemjdoucích nevzbudí. Určitě jsou ale místa, kde má účinnější uplatnění. Imobilizér pak umožní nastartovat auto pouze originálním klíčkem.

GPS a GSM

Alarmy jdou propojit s GPS zařízením, které vám například pošle na mobil SMS, že s vaším autem někdo manipuluje, případně pošle hlášku bezpečnostní službě. Auto jde hlídat i prostřednictvím GSM satelitních sítí. Díky tomu vy i bezpečnostní centrála přesně vidíte, kde se váš vůz nachází, a máte historii jeho pohybu.