Surfujete na netu v práci? Tak to bacha, aby vás nevyhodili!

Finance a kariéra 27. ledna 2014

Není snad nikdo, kdo dělá v práci s počítačem připojeným na internet, aby si opravdu ani jedinkrát za celý den „neodskočil“ na stránky, které mají k pracovním povinnostem hodně daleko. Spíš je to naopak bráno jako samozřejmost a firmy to tolerují. Ovšem může to způsobit i pořádné problémy.

V loňském roce se o tom mj. přesvědčil i jeden zaměstnanec, který dostal hodinovou výpověď za zvlášť hrubé porušení pracovních povinností, kterého se dopustil právě „surfováním“ po internetu v pracovní době.

Bránil se sice soudně, ale okresní a později i Nejvyšší soud daly za pravdu zaměstnavateli. Ostatně dotyčný nebyl zrovna troškař, brouzdáním po webových stránkách strávil v jednom měsíci 103 hodiny, tedy skoro dvě třetiny celkové pracovní doby.

I TROCHA MŮŽE BÝT MOC

Další lidé se už dostali do potíží kvůli vyřizování soukromých mailů (ať na vlastní, nebo firemní adrese), vyhledávání jízdních řádů, zjišťování slev v obchodech a podobně. Naprostá většina zaměstnavatelů takovéto drobné odskoky od práce vůbec neřeší, a naopak má zkušenost, že chvilkové uvolnění se od roboty firmě nijak neublíží a zaměstnanec pak po takovém odpočinku dokonce lépe pracuje.

Jenže jde právě o ty pojmy „chvilka“, „troška“ a podobně. Z jednoho průzkumu v USA totiž vyplynulo, že zaměstnavatelé kvůli tomu, že si zaměstnanci odskakují na sociální sítě, různé „kecálky“ typu Skype či ICQ nebo kamkoli nepracovně na internet, přicházejí dohromady o bilionové sumy ročně.

net

Soukromé mail vám zaměstnavatel číst nesmí.

foto:

CO ZAMĚSTNAVATEL mj. SMÍ

  • monitorovat provoz na počítačích
  • sledovat navštívené webové stránky
  • sledovat adresáty e-mailů

CO ZAMĚSTNAVATEL mj. NESMÍ

  • číst či si kopírovat poštu zaměstnanců
  • sledovat zaměstnance bez jejich vědomí
  • odposlouchávat a nahrávat telefonní hovory

ŘEČ PARAGRAFŮ

Jak je možné, že vás nadřízení sledují? V podstatě by to ani dělat nemuseli, pokud by každý striktně dodržoval zákoník práce. Protože ten sděluje, že „Zaměstnanci nesmějí bez souhlasu zaměstnavatele užívat pro svou osobní potřebu výrobní a pracovní prostředky zaměstnavatele včetně výpočetní techniky ani jeho telekomunikační zařízení.“ Zákoník zároveň dává zaměstnavatelům právo výše uvedené „přiměřeným způsobem kontrolovat“.

Pokud jste se teď vyděsili, že vás šéf může na pracovišti bez ostychu kdykoli a kdekoli sledovat, zase vydechněte, protože tak jednoduché to zas nemá. Jednak je zde ono slůvko „přiměřeně“. To si obě strany jistě mohou vykládat po svém. Pokud by došlo na lámání chleba, přiměřenost ohodnotí soud.

žena

"Ještě mrknu, co nového na Vlasta.cz a pak už jdu fakt pracovat."

foto:

NEPŘEKRAČUJTE HRANICI

Vaši šéfové tedy mají právo kontrolovat, jak plníte své úkoly a využíváte pracovní dobu. Nesmějí sice číst obsah vašich mailů, ale udělají si monitoring adres, na které píšete, i stránek, které navštěvujete, stejně tak i času, který jste vlastním aktivitám věnovali.

Pokud by vám zaměstnavatel tajně lezl do pošty, pročítal ji a třeba i kopíroval, můžete ho zažalovat. Trest není žádná sranda, může to být až rok vězení. Každopádně hranice je často velice tenká. Proto je zpravidla jen na soudu, aby určil, kdy jde ještě z pohledu zaměstnavatele o ochranu vlastního majetku a kdy už jen o nezákonné špehování.