Nový občanský zákoník: Škody a jejich náhrady

Finance a kariéra 30. 12. 2013

Od 1. ledna 2014 začne platit nový občanský zákoník (NOZ). Oblast náhrady škod (újmy) řeší v 77 paragrafech, tedy ve více než dvojnásobku současného zákoníku. Výrazně přitom posiluje pozici poškozeného. Způsobit někomu škodu nebo se sami dostat do pozice poškozeného je otázkou chvilky a ve většině případů ani nejde o nějaký úmysl. Následné vymáhání nejen přímé škody, ale i souvisejících nákladů, byla leckdy pořádná kovbojka.

1. NECHCI PENÍZE, CHCI NOVÝ PLOT

zákoník
foto:

Možná se už stalo i vám, že vám někdo něco poničil, a i když sice uhradil vypočtenou škodu, přesto jste ještě dopláceli ze svého.

Příklad? Někdo vám zbořil starý plaňkový plot v mizivé reálné hodnotě. Těch pár korun vám uhradí, jenže postavit plot nový vás přijde na mnohem víc, a navíc vás to připraví o pořádnou porci času. Vymáhat tohle mělo dosud značně nejistý výsledek.

Nyní už to bude jednoduché. Zatímco dosavadní občanský zákoník upřednostňuje peněžitou náhradu škody, ten nový už preferuje uvedení věci do původního stavu. Pokud si ale poškozený bude přát finanční vyrovnání, nikdo mu v tom bránit nebude.