Nový občanský zákoník: Škody a jejich náhrady

Finance a kariéra 30. 12. 2013

Od 1. ledna 2014 začne platit nový občanský zákoník (NOZ). Oblast náhrady škod (újmy) řeší v 77 paragrafech, tedy ve více než dvojnásobku současného zákoníku. Výrazně přitom posiluje pozici poškozeného. Způsobit někomu škodu nebo se sami dostat do pozice poškozeného je otázkou chvilky a ve většině případů ani nejde o nějaký úmysl. Následné vymáhání nejen přímé škody, ale i souvisejících nákladů, byla leckdy pořádná kovbojka.

8. KDY JE ŠKODA OMLUVENA

zákoník
foto:

NOZ ale řeší nejen případy, kde se má za škodu zaplatit, ale i ty, u nichž naopak platit nic nebudete. Tak například – někdo vás napadne a vy mu v potyčce rozbijete drahé hodinky. Pokud výslovně nepůjde o nepřiměřenou obranu, nemá útočník na náhradu zničeného ciferníku nárok.

Stejně tak nebudete platit třeba vytopení sousedů, pokud vzniklo při tom, když jste hasili požár (pokud jste ho tedy zároveň sami nezaložili...). Navíc je zde tzv. omluvitelné vzrušení mysli, kdy jednáte ve stresu, v krajní nouzi. Například když by onen požár šlo utlouct dekou, ale vy jste zvolili otevření hydrantu, pak lze k tomuto ospravedlnění přistoupit.