Můj dům, můj hrad? Bydlení optikou nového občanského zákoníku

Finance a kariéra 17. dubna 2014

Pokud v současné době hodláte pronajmout svůj byt, nebo naopak uvažujete, že si nějaký pronajmete pro sebe, či se dokonce chystáte na prodej nebo koupi domu, měli byste znát pár novinek, které do těchto věcí vnesl nový občanský zákoník (NOZ), platící od začátku letošního roku. Dost možná vám to ušetří zbytečné hádky a spory.

Ten totiž s pronájmy a podnájmy docela slušně zahýbal. Některé novinky se určitě nebudou moc líbit majitelům bytů a domů, jiné naopak nebudou vonět nájemníkům. O co konkrétně jde?

DŮM A POZEMEK

Zásadní novinku přinesl NOZ, pokud jde o domy a pozemky, na nichž stavby stojí. Od začátku ledna už totiž obojí jedno jest, a jestliže má pozemek i stavba stejného majitele, stává se stavba nedílnou součástí pozemku.

Co je co

  • NÁJEM - Máte od pronajímatele k dočasnému užívání jeho věc, a to za úplatu.
  • VÝPŮJČKA - Půjčitel vám k užívání dočasně přenechává svou věc, a to bezúplatně.
  • VÝPROSA - Stejně jako výpůjčka, ovšem s tím, že není sjednána doba užívání věci. Kdo věc výprosníkovi přenechal, může požadovat její vrácení podle libosti.
  • PACHT - Jako nájem, ovšem patří vám i plody z propachtované věci (např. při nájmu zahrady patří ovoce ze stromů stále pronajímateli, v případě pachtu jsou vaše). Pachtovné nemusí být hrazené jen penězi, ale i částí výnosu z propachtované věci.
  • VÝMĚNEK - Smlouva, jíž si vlastník nemovitosti při jejím převodu pro sebe či pro někoho dalšího vymiňuje požitky, úkony nebo práva sloužící k zaopatření na dobu života nebo na dobu určitou a nabyvatel se zavazuje to poskytnout.

Pokud jsou majitelé různí, zůstává stavba nemovitou věcí, ale zákoník zřizuje majitelům jak pozemku, tak stavby vzájemná předkupní práva. Když se tedy bude jeden z nich chtít svého majetku zbavit, musí ho povinně nejdřív nabídnout tomu druhému.

JE TO TVOJE NA 100 LET

Může se ovšem stát, že máte stavební pozemek, ale nehodláte ho využít, nebo si chcete postavit dům na cizím pozemku. Pro tyto případy přinesl NOZ tzv. právo stavby. To znamená, že majitel pozemku umožní někomu jinému postavit na jeho půdě třeba dům.

Toto právo však není doživotní, platnost může být maximálně 99 let. Nedomluví-li se obě strany jinak, vyplatí po ukončení sjednané doby vlastník pozemku majiteli stavby náhradu rovnající se polovině hodnoty stavby v době ukončení sjednané doby a stavba přechází do jeho vlastnictví.

PRONÁJMY S NOVÝMI PRAVIDLY

Do pronájmů bytů vnesl NOZ hodně větších i menších změn. V důsledku s ním asi mohou být více spokojeni nájemci než pronajímatelé, protože jim dává větší volnost v nakládání s pronajatým bytem. Majitelé bytů ale například posílili v okamžicích, kdy jim nájemník neplatí.

MÁŠ PADÁKA!

Když se chystáte pronajmout byt, můžete například nově požadovat kauci ve výši až šestinásobku čistého měsíčního nájemného (dosud to byl trojnásobek). Při ukončení ho ovšem musíte vrátit, a to i s úroky.

No, a pokud kápnete na vykuka, který vám nebude nájem platit, můžete ho po třech nezaplacených měsících vyzvat k uhrazení dluhu, a když ani poté nezaplatí, máte právo mu dát okamžitou výpověď bez výpovědní doby. Stejně tak je možné nájem ukončit ve chvíli, kdy je nájemník odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli nebo někom z jeho domácnosti nebo za trestný čin vůči osobě, která v domě také bydlí.

ZVÍŘE V BYTĚ

Když si byt naopak pronajmete, nemusíte díky NOZ už třeba řešit, jestli si do něj můžete, nebo nesmíte vzít psa či kočku.

NOZ totiž říká, že „Nájemce má právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli.“

domov

Nový občanský zákoník přináší i v oblasti bydlení spoustu novot!

foto:

SOUHLAS S OPRAVOU

S majitelem už také nově nemusíte například řešit, že v pronajatém bytě budete mít centrum svého podnikání, a pokud budete v bytě trvale bydlet, můžete jeho část dát do podnájmu někomu dalšímu.

Máte také silnější práva ve chvíli, kdy se majitel rozhodne k nějakým větším opravám či rekonstrukci vámi pronajatého bytu, něco dokonce nebude smět dělat bez vašeho souhlasu. Oprava bytu či celého domu už nemůže být důvodem k vypovězení nájmu, ten nejen nezaniká, ale majitel vám musí uhradit náhradní bydlení i náklady na stěhování věcí.

Naopak ale třeba v případě, že se na více než dva měsíce chystáte odjet pryč, máte povinnost to oznámit pronajímateli. NOZ také umožňuje pronajmout k bydlení i nebytové prostory, pokud splňují podmínky pro bydlení. A pokud nájemce zemře, je nájem součástí dědictví.