Víte, že klidně můžete mít dvě zaměstnání?

Finance a kariéra 14. května 2014

Komu by se nehodilo mít ke svému platu ještě nějaký přivýdělek navíc. Jestli takovou možnost máte a časově budete stíhat, klidně se do toho pusťte. Možností, jak to udělat, je víc.

Nemusíte si kvůli tomu hned vyběhávat živnostenský list, stačí uzavřít některý z nabízejících se „alternativních“ pracovních poměrů.

Ať se ale rozhodnete pro kterýkoli z nich, dejte si pozor na jednu zrádnou maličkost - pokud budete pro někoho jiného vykonávat stejnou činnost, kterou už děláte pro svého „dvorního“ zaměstnavatele, vyžádejte si jeho souhlas. Jinak se můžete dostat do nepříjemných problémů. A jaké jsou tedy možnosti?

DOHODA O PROVEDENÍ PRÁCE

Můžete jich uzavřít, kolik chcete. Dokonce i se zaměstnavatelem, u kterého jste na hlavní pracovní poměr, ale nesmí jít o činnost, která má stejnou pracovní náplň jako ta vaše hlavní. Objem práce u jednotlivých dohod nesmí přesáhnout 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele.

Pokud si vyděláte do 10 tisíc měsíčně, neplatíte ani zdravotní, ani sociální pojištění. Jestliže tuto částku překročíte, musí ho zaměstnavatel odvádět. Hrubá mzda do 5000 korun měsíčně se zdaní patnácti procenty a dál nic neřešíte. Při vyšší částce odečítáte 15 % jako zálohu na daň ze závislé činnosti. Daňové přiznání za vás může udělat zaměstnavatel, ovšem jen v případě, že obě činnosti provádíte pro něj.

práce

Možností, jak si přivydělat, máte vícero.

foto:

DOHODA O PRACOVNÍ ČINNOSTI

Uzavřít ji můžete na práci nepřekračující v průměru polovinu běžné týdenní pracovní doby, takže maximem by mělo být v průměru 20 hodin týdně.

U příjmů do 2500 korun měsíčně neodvádíte ani vy, ani zaměstnavatel sociální a zdravotní pojištění. Pro daně je, stejně jako u dohody o provedení práce, důležitá ona pětitisícová hranice.

DRUHÝ PRACOVNÍ ÚVAZEK

Je jenom na vašich schopnostech, jestli zvládnete víc plných pracovních poměrů. Uzavřít víc smluv můžete. A to klidně i u stejného zaměstnavatele, pokud se jedná o dvě různé práce.

Když budete mít uzavřené dvě smlouvy se dvěma různými zaměstnavateli, oba za vás musí odvádět sociální i zdravotní pojištění a daně. Slevu na dani ale můžete uplatnit jen u jednoho z nich. Nezávislé na sobě jsou nemocenské dávky, půjdou vám od obou.

V případě, že vám nemoc umožní vykonávat jen jednu z vašich činností, můžete čerpat nemocenskou u jednoho ze zaměstnavatelů a pro druhého normálně pracovat. Stejně tak je samostatná třeba i dovolená.

CHCI NAVÍC PODNIKAT

Není problém být zaměstnancem i podnikatelem současně. Vyřídíte si živnostenský list a vaše podnikání bude vedeno jako vedlejší činnost. Díky tomu nemusíte odvádět zálohy na zdravotní a sociální pojištění, to zaplatíte jednou ročně a vypočte se vám podle toho, kolik jste za uplynulý rok vydělali.

Budete muset podávat daňové přiznání, výjimkou je jen případ, když vaše příjmy z podnikání při zaměstnání nepřesáhnou 6000 korun za rok. Můžete uplatnit slevy na dani, ovšem jen jednou - tedy buď v zaměstnání, nebo v podnikání.