Aby baterky nebyly na baterky...

Finance a kariéra 27. října 2016

Taky máte někdy pocit, že jste svůj mobil, notebook či tablet koupili teprve nedávno, ale na baterii už vydrží jen chvilku, a je tedy potřeba sehnat novou? Inu, žádná baterie nemá věčný život. Dá se ale prodloužit.

Navíc na ni má vliv spousta dalších věcí. Většinu z nich ale můžete sami ovlivnit. Jaká jsou pro baterie největší rizika?

EXTRÉMNÍ TEPLOTY

Mrazivé zimní počasí i letní horka bateriím škodí. Ideální je pro ně teplota mezi 15 až 20 °C. Nenechávejte je u radiátorů, pozor i na přímé slunce. Rovněž baterii nenechávejte vloženou v notebooku, který je stále připojen k síti.

Provozní teplota notebooku je okolo 45 °C, baterie se kvůli tomu neustále zahřívá a její životnost se výrazně zkracuje. Příliš nízká teplota zase způsobuje pokles kapacity baterie, dlouhodobé mrazy ji mohou zničit.

HLOUBKOVÉ VYBÍJENÍ

U starších typů baterií se doporučovalo je před jejich prvním použitím úplně vybít, opět nabít a tento cyklus několikrát zopakovat.

Důvodem je paměťový efekt, kterému má hloubkové vybíjení a úplné dobíjení baterií zabránit. U současných lithiových baterií se naopak tento postup nedoporučuje. Li-ion a Li-pol baterie je vhodné dobíjet už ve stavu částečného vybití.

baterie

Na stav a výdrž baterie má vliv více faktorů.

foto:

VODA, VLHKOST, PRACH

Velkým nebezpečím pro baterie je voda a vzdušná vlhkost. V případě, že byla baterie vystavena vlhku jen na malou chvíli, otřete ji suchým hadříkem a nechte ji sušit 48 hodin při pokojové teplotě.

Rozhodně ji nevystavujte přímému teplu ani nefénujte. Pokud se chystáte vycestovat do oblasti s vysokou vlhkostí vzduchu, pořiďte si pro zařízení voděodolný obal. Ten ochrání elektroniku také před prachem či pískem.

SKLADOVÁNÍ

Pokud se baterie delší dobu nepoužívá, je nutné ji správně uskladnit, a to na suchém místě se stálou teplotou nejlépe kolem 15 °C. Nejdůležitější pro správné skladování je stav nabití baterie. Nikdy by se neměly skladovat úplně vybité. Před uskladněním je nutné je nabít a jednou za půl roku opět dobít.

Při skladování totiž dochází k jejich pomalému samovybíjení. Baterie na bázi lithia tak ztrácejí asi tři procenta za měsíc, niklové baterie však mohou samovybíjením ztratit až třetinu své kapacity měsíčně.