Mějte náskok před rozbouřenými živly

Finance a kariéra 7. května 2014

Člověk se může snažit sebevíc, ale přírodu si stejně nikdy úplně nepodmaní. A tak čas od času všechno spláchne velká voda, jindy řádí vichřice či kroupy nebo zuří bouřka, pro mnoho lidí to znamená tragédii, která jim během chvilky zničí i léta budovaný domov. Šrámy na duši, které to způsobí, se léčí obtížně. Ale ty materiální nahradit jdou. Pomoct může dobrá pojistka.

K tomu, aby ale byla opravdu dobrá, je nutné dodržovat několik pravidel. Ovšem nejen při jejím sjednávání, ale i v průběhu dalších let, i když se během nich žádná nepříjemnost nestane. A když už něco zlého přijde, je opět dobré dodržovat určité postupy.

POZOR NA PODHODNOCENÍ

Na počátku se samozřejmě informujte, co která pojišťovna nabízí. A také za kolik. Před uzavíráním smlouvy pečlivě sepište hodnotu svého majetku. Celkové sumě by měla odpovídat tzv. pojistná částka. Pokud ji nastavíte nízko, budete sice platit menší pojistné, ale když se s majetkem něco stane, jeho hodnotu vyplacená částka nepokryje.

pohroma

Nejvíce se lidí bojí požárů.

VODA A OHEŇ

  • Nejničivějším živlem jsou v Česku povodně. Podle průzkumu České asociace pojišťoven (ČAP) tvořily 37 % všech přírodních katastrof, které ničily majetek. Paradoxně ale obavy z povodní nepatří mezi ty nejčastější. Lidé se mnohem víc obávají požáru (72 %), úderů blesku (44 %) a vichřice s krupobitím (41 %). Právě blesk a požáry přitom obyvatele Česka ohrožují ze všeho nejméně.

Ohlídejte si, jaká všechna rizika pojistka kryje, informujte se o výši limitů i o výlukách z pojištění. Nechte si vysvětlit všechny pojmy, kterým nerozumíte. Pojistku si nechte ušít na míru, například bydlíte-li na kopci, povodně se vás opravdu týkat nebudou.

POJISTKY AKTUALIZUJTE

Když pojistku uzavřete, neznamená to, že ji máte od té chvíle nechat ležet v šuplíku a vytáhnout ji třeba i po letech, když se něco stane. Každá domácnost se rozvíjí, nakupujete do ní průběžně nové věci, staré spotřebiče nahrazujete novými.

Vždy když do domácnosti víc investujete, ať nákupem věcí, nebo třeba rekonstrukcí, pojistku aktualizujte. Uchovávejte pečlivě doklady k cennějším předmětům, pokud máte sbírku obrazů či jiných cenností, je dobré mít i odhad.

KDYŽ UŽ ŽIVLY ZASÁHNOU

Když vás zasáhne povodeň, vyhoří vám dům nebo přijde jiná podobná katastrofa, všechno co nejvíc zdokumentujte. Vyfoťte nebo natočte škody a vytvořte podrobný seznam poškozených věcí. Snažte se také minimalizovat další škody. Nemusíte čekat s jejich odstraňováním na příchod pracovníka pojišťovny. Jestliže mají škody vývoj, veďte si průběžnou fotodokumentaci.

Poškozených věcí se, není-li to nevyhnutelné, do příchodu zaměstnance pojišťovny nezbavujte. Pro jednání s pojišťovnou si připravte číslo pojistné smlouvy, produkt, z kterého škodu uplatňujete, popis celé události a seznam poškozených věcí i dalších nákladů. Ideální je, máte-li k poškozeným věcem účty, záruční listy, faktury a podobně.