Jdete na pohovor? Pak se řiďte našimi desíti pravidly

Finance a kariéra 30. 7. 2014

Neexistuje univerzální návod, jak úspěšně proplout úskalími důležitých pracovních setkání a pohovorů, ani správné či špatné odpovědi. Je ale pár věcí, kterých byste se měli vyvarovat – a naopak několik takových, které vám cestu k úspěchu sice možná nezaručí, ale rozhodně pomohou.

8. Sebejistota, nikoli žoviálnost

pohovor

Zdravé sebevědomí vždy zaujme. Kdo by nechtěl mít v týmu člověka, který dokáže jednat s lidmi a umí jasně definovat své cíle, schopnosti i požadavky. Dopředu si připravte pár odpovědí na klasické otázky typu: „Řeknete nám něco o sobě?“ Pakliže sebejistota není vaší silnou stránkou, natrénujte si pohovor před zrcadlem či s přáteli. Hovor vede personalista, nepřebírejte iniciativu.

V žádném případě mu neskákejte do řeči nebo nedávejte mimikou najevo netrpělivost. Nemluvte příliš rychle, nepoužívejte slangové, či dokonce vulgární výrazy. Formulujte raději kratší věty, do dlouhých souvětí se můžete snadno zamotat. Na závěr pohovoru přichází většinou prostor pro dotazy. Připravte si je předem. Měly by se týkat především detailů práce. Pokud vás nikdo nevyzve, otázce platu se raději vyhněte.