Ideální pracovní uplatnění pro ženy po čtyřicítce? Známe je!

Finance a kariéra 10. prosince 2019

I když dříve to běžné nebylo, dnes můžete kariéru udělat klidně i po čtyřicítce. Chce to jen vědět, jak na to. A nepodceňovat se.

„Mládí v háji a do důchodu daleko“, tak celkem trefně vystihuje jedno rčení pocit, s nímž se v určité životní etapě potýká nejedna z nás. Někde mezi přehoupnuvší se „stoličkou“ a děsivou rychlostí blížící se pětkou v kolonce „věk“ to padne nejspíš na každou ženu. A teď nemám na mysli klasickou depku z vrásek kolem očí nebo z nových proporcí gravitací týraného těla. Takové povrchní starosti, pchá! Co nezvládne make-up, napraví lifting, co nezvedne push-up podprsenka, vloží se do rukou šikovného plastického chirurga! Ale přijít kvůli věku o práci, to je šok!

Nic naplat, mládí má zelenou a nejinak je tomu i na trhu práce. Mladý člověk má výhodu větší energie a flexibility, a to se momentálně cení víc než zkušenosti a loajalita.

Dříve narození shánějí při ztrátě zaměstnání novou práci i roky. Není divu, že často raději zůstávají v té, která je sice nebaví, ale je aspoň jistá. Na druhou stranu je to i nízké sebevědomí, které mnoha starším lidem při pohovorech brání ukázat, že na to mají.

Byli zvyklí, že se v jedné firmě pracovalo většinou celý život. Neumějí se prodat. Nemuseli to umět. Když přijdete o práci v pětadvaceti, mávnete nad tím rukou. Kdo prošel desítkami pohovorů, zažil vícekolová přijímací řízení a marně čekal na odpovědi agentur dlouhé měsíce, je do budoucna mnohem otrlejší. Vyzkouší si zkrátka, že byť to tak chvílemi vypadá, svět se nezhroutí, a když někdy upadnete, prostě se zvednete a jdete dál.

Ukažte, co ve vás je!

Každý věk má svá pro i proti. Člověk ve vyšším věku má přehled – a především nadhled. Pomalejší tempo vyrovnává klidem, jistotou, hlubší znalostí oboru. Starší lidé bývají také dobrými učiteli a mentory. Kromě toho přinášejí do týmu polarity – mladí i staří, ženy i muži –, smíšený tým má své výhody.

Přijít o práci není žádná legrace, tím spíš, když máte padesátku na krku, anebo dokonce už za sebou. Co může pomoci s hledáním nového uplatnění?

  • Nebojte se požádat o radu profesionály – kouče, psychologa, terapeuta...
  • Získávejte nové informace, využijte všech dostupných možností – pracovního úřadu, zaměstnavatele, agentur k tomu určených
  • Ovládněte současné komunikační prostředky, nemusíte být zrovna na Facebooku, ale s internetem se určitě důvěrně seznamte
  • Choďte s otevřenýma očima, nikdy nevíte, odkud přijde nějaká zajímavá příležitost
  • Popřemýšlejte, zda nezkusit něco nového. Zkuste udělat zaměstnání třeba ze svého koníčka
  • Rekvalifikujte se

Že byste chtěly zkusit něco nového, ale bojíte se příliš riskovat? Zkuste profese, které jsou a ještě pěkných pár let budou perspektivní:

  • Finanční poradkyně: Vyhledáváte pro klienta optimální řešení jeho finanční situace. Základem je znalost služeb a produktů bank, pojišťoven a dalších finančních institucí. Můžete být buď zástupcem jednoho finančního ústavu, nebo nezávislým poradcem. V prvním případě nabízíte výhradně produkty svého zaměstnavatele, v tom druhém všech smluvních finančních institucí. Musíte být asertivní a mít hlavu na čísla.

  • Specialistka paliativní péče (péče o umírající): Většinou se jedná o práci v hospicu, což může být samostatné lůžkové zařízení či denní stacionář; případně specializované poradny, tísňové linky, zařízení pro určité diagnostické skupiny. Další variantou je domácí paliativní péče. Musíte absolvovat speciální kurz.

  • Dentální hygienistka: Zjišťuje stav chrupu a dásní pacienta, odstraňuje plak a zubní kámen, pigmentaci apod. V Česku tahle profese existuje od roku 1996 a zažívá stále větší rozmach. Musíte dálkově vystudovat obor dentální hygienistka na vyšší odborné nebo vysoké škole.

  • Lektorka vzdělávání dospělých: Něco jiného je učit děti a něco jiného lidi, kterým táhne na 40 nebo i na 60. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj má Česko sice celkem kvalitní školní systém, ale celoživotní vzdělávání zatím moc nefunguje. Přitom s rychle se měnícím trhem práce je nutné své znalosti stále rozšiřovat. Odborníci na andragogiku neboli vědu o výchově a vzdělávání dospělých lidí tak jdou a půjdou na dračku. Musíte dálkově vystudovat andragogiku a mít psychologický a pedagogický talent.

  • Web designérka: Téměř každý je dnes na internetu, mít webové stránky je pro naprostou většinu podnikatelů nutnost. Vytvořit kvalitní web ale není jen tak, vyžaduje to znalost zásad vizuální komunikace, interakčního designu, psychologie, marketingu atd. Musíte mít smysl pro grafiku a techniku a absolvovat rekvalifikační kurz.

  • Majitelka e-shopu: Fantazii se meze nekladou, zkuste třeba něco v oblasti, která přirozeně naplňuje váš život (děti, zvířata, tvořivá činnost). Musíte mít nápad, obchodního ducha a organizační talent.

  • Nutriční terapeutka: Je nelékařská zdravotnická profese, která má v kompetenci radit zdravým i nemocným osobám s jejich výživou. Musíte dálkově vystudovat obor nutriční terapeut na vyšší odborné nebo vysoké škole a mít zájem o problematiku výživy.