Jak to, že ženy pořád vydělávají méně než muži?

Finance a kariéra 8. září 2014

Čtyřicetiletá žena z Moravskoslezského kraje má o jeden důvod víc nesnášet chlapy. Právě ona je na tom totiž nejhůř z celé republiky, jestliže porovná svůj plat s příjmem muže pracujícím na stejné pozici. A jenom závidět v tomto ohledu může hodně mladým (kolem 20), či naopak starším (kolem 60) ženám ve Středočeském nebo Karlovarském kraji.

Tento obrázek alespoň vyvstává ze dvou analýz služby Platy.cz, která porovnala průměrné příjmy obou pohlaví podle věku v celé ČR a pro porovnání podle krajů jí svůj příjem, zkušenosti a pracovní pozici anonymně svěřilo více než 100 tisíc uživatelů.

A ještě jedno je jasné – ať žijete v kterémkoli kraji a jste kterýkoli ročník, v průměru přináší žena z práce vždy méně peněz než muž. Nutno ovšem dodat, že to zdaleka není specialita pouze České republiky.

NA VĚKU ZÁLEŽÍ...

Při porovnání platů v závislosti na věku platí, že nejblíž jsou příjmy mužů a žen na začátku, a potom naopak na konci jejich profesní kariéry. Uprostřed téhle cesty jsou nůžky rozevřené nejvíc. V celkovém průměru berou muži o zhruba 29 procent víc.

Ovšem mezi zaměstnanci do 24 let je rozdíl „jen“ 20 % a v kategorii 25 až 34 let činí 23 %. Potom ale z pohledu žen následuje strmý pád, protože ve věku 35–44 let vylétne rozdíl až na 42 procent! Následně se rozdíl zase mírně snižuje (ve věkové kategorii 45 až 54 let jde o 34 %) a na konci produktivního věku (od 55 let výše) dosahuje vůbec nejnižší hodnoty, těsně pod 20 %.

„Tuhle skutečnost si vysvětlujeme zejména nastupováním na rodičovskou dovolenou, na niž v Česku odcházejí téměř výhradně ženy. Během ní svou kariéru fakticky na několik let přeruší, zatímco muži naopak právě v tomto věku intenzivně postupují na vyšší posty. V nižším věku se vliv mateřské dovolené projevuje výrazně méně, ve věkové kategorii 55 let a více se už příležitosti vyrovnávají,“ říká Zdeněk Němec, business analytik služby Platy.cz.

peníze

Muž přinese domů vždycky víc...

foto:

... A NA BYDLIŠTI TAKÉ

Pokud se vezme celkový průměr mezd mužů a žen bez ohledu na věk, ovlivňuje ho ještě to, ve kterém kraji si peníze vyděláváte. Nejmenší rozdíl je ve Středočeském a Karlovarském kraji, kde činí 25, resp. 26 procent, což na výplatě dělá necelých pět tisíc korun.

„O důvodech musíme spekulovat. U Středočeského kraje to může být jak přítomností nadnárodních technických koncernů, kde jsou mzdy stanovovány taxativně pro danou pozici (Škoda MB, kolínská TPCA, velké nemocnice v kraji), pomáhat může paradoxně i to, že část obyvatel středních Čech pracuje v Praze. U Karlovarského kraje to naopak může být tím, že je tu řada drobných podniků a tradice lázeňství a zdravotnictví s historicky vysokým zastoupením žen a nízkými platy,“ vysvětluje Zdeněk Němec.

Opačné straně tabulky pak vévodí kraj Moravskoslezský, kde má muž v průměru plat vyšší o 33 procent, tedy až o sedm tisíc korun. Na záda mu dýchá kraj Jihomoravský (tady je rozdíl 32 %), následovaný kraji Jihočeským, Prahou, Zlínským a Vysočinou (ve všech je rozdíl v platech 31 %). „V tomto případě jde zřejmě o tradiční pojetí role ženy, pokud se bavíme o výsledcích z moravských krajů, a vlivu platů vysokých manažerů velkých firem, pokud se zaměříme na Prahu,“ dodává business analytik z Platy.cz.

platy

Díky tradici lázeňství je na Karlovarsku situace vyrovnanější.

foto:

VZDĚLÁNÍ NEPOMŮŽE

Ženy tedy v platech v porovnání s muži prohrávají, ať se na to díváme z pohledu věku, nebo bydliště. A nejinak je tomu i v okamžiku, kdy se zaměříme na vzdělání. Tady nerovnost platů daná pohlavím dokonce ve většině případů převyšuje přínosy vyššího vzdělání.

Největší rozdíl je u vzdělání základního. Tady si muž přijde na 142 procent mzdy ženy. U středoškolského s maturitou je to 127 % a u vysokoškolského 131 %. „Největším překvapením pro nás bylo to, že rozdíly v platech dané pohlavím v podstatě znamenají, že žena musí mít o jeden stupeň vyšší vzdělání než muž, aby se jejich průměrný plat vyrovnal. Například muž s maturitou má vyšší průměrný plat než žena s bakalářským titulem,“ komentuje výsledky analýzy Zdeněk Němec.

platy

Ani studium nevytvoří stejné platové podmínky pro ženy a muže.

foto:

CO S TÍM?

Jestli někdo má zázračný recept, jak nerovnoprávnost v platech mezi pohlavími srovnat, drží ho asi pečlivě pod pokličkou.

Pravdou totiž je, že ženu v její profesní kariéře skutečně zdrží mateřství a v naprosté většině následná rodičovská dovolená, nestihne se proto například dostat na vyšší posty. Jenže na druhou stranu jsou ženy platově diskriminovány už od samého počátku kariéry. A pokud lze v této problematice něco ovlivnit, právě tady by se zřejmě mělo začít.