To fakt nechcete dělat: Nejbláznivější povolání světa

Finance a kariéra 18. 10. 2014
Témata

práce svět zábava

Spolujezdkyně v Jakartě, čichač pro kosmické lodě, pošťák s kočkou na rameni, cirkusový farář, odháněč holubů nebo hlídač Stanley Cupu, to jsou profese, které nepotkáte každý den. Přečtěte si historky lidí, kteří si vydělávají velmi neobvykle.

3. Cirkusový farář

povolání
foto:

Švýcar Ernst Heller byl původně jen „obyčejný kněz“. Posledních patnáct let se však stará o zaměstnance cirkusů či putovních ledních revue. Na svých internetových stránkách nabízí leccos. Svatby v šapitó, mše pro bruslaře či soukromé konzultace přímo v maringotkách. „Od nepaměti jsou zejména cirkusoví umělci velmi silně věřící lidé. Jistě, mohou navštívit mši ve městě, kde se právě nacházejí. Ale daleko intimnější je vyzpovídat se mně ve svém karavanu. Svěřit své starosti člověku, který jim opravdu rozumí,“ říká muž, který na požádání vysvětí cirkusový stan, ale požehná i amulety a drobnosti pro štěstí, které si artisté berou při vystoupení nebo které zdobí jejich příbytky.

Oddá novomanžele, pokřtí budoucí hvězdy manéže a utěší smutek v duši těch, kteří se, kvůli věku či zranění, museli s kariérou v šapitó předčasně rozloučit. Služby Ernsta Hellera si můžete objednat prostřednictvím internetu, ale pozor – aspoň dva měsíce předem. Cirkusový farář má totiž svůj diář plný.