Je rozumné řešit splácení půjčky půjčkou?

Finance a kariéra 14. srpna 2017

Statistiky mluví jasně. Téměř každý pátý Čech, který má půjčku, má zároveň potíže s jejím splácením. Málokdo při žádání o půjčku však myslí na případné nepříjemné situace, které mu období splácení může přinést.

Odborníci radí: “Nesnažte se v žádném případě splácet půjčku půjčkou! Dostanete se do dluhové pasti, ze které není snadné uniknout, a mnohdy to končí exekucí.”

No jo, jak ale řešit problémy se splacením?

Jaká je cesta ven?

Buďte aktivní. Projednávejte své problémy s bankovní či nebankovní institucí, u které úvěr máte

Snažte se zvýšit svůj finanční příjem. Na půjčku si prostě vydělejte a vezměte si směny navíc, druhou práci nebo brigádu. Alespoň na přechodné období.

Uskromněte se, kupujte jen to nejdůležitější. Přednostně plaťte splátky, až poté si kupujte oblečení, elektroniku, choďte do kina nebo na večeře. Jen, když vám něco zbyde.

Zajistěte si odklad nebo prodloužení doby splatnosti své půjčky. Tuto možnost nabízí téměř všechny finanční společnosti, stačí se zeptat a zjistit podmínky.

Informujte se na možnost konsolidace půjček. Máte více úvěrů a nestíháte je všechny splácet? Spojte je v jeden s lepšími podmínkami a delší splatností.

Není-li jiná možnost, využijte oddlužení fyzické osoby. Pokud jste se dostali do velkých problémů, možností je osobní bankrot, který schvaluje soud. Jedná se však o tu nejkrajnější situaci.

Dejte si pozor už při sjednání půjčky

Každý si při sjednávání půjčky zjišťuje, jak vysoké budou měsíční poplatky, jak vysoký je úrok a kolik půjčka bude celkem stát. Málokdo si ale zjišťuje i odvrácenou tvář daného produktu – jaké jsou možnosti odložení splátky, prodloužení doby splatnosti, jaké jsou s tím spojené poplatky a případně sankce?

Myslete při sjednávání půjčky i na potíže, které mohou nastat. Zjistěte si, jak by se daly u vašeho poskytovatele řešit a jestli existuje varianta pojištění proti nazaviněné ztrátě zaměstnání nebo snížení příjmu způsobem úrazem či nemocí. V případě takových potíží by vám totiž mohlo výrazně ulehčit situaci.

Své problémy aktivně řešte

Jednoduchá, přitom velmi důležitá rada. Nepřiznání si problému totiž může být rychlou cestou k ještě větším potížím. Klient by měl tedy ke svým potížím přistupovat aktivně a řešit je ideálně s předstihem.

Uvědomili jste si, že byste mohli mít problém s další splátkou, nebo už ho máte? Aktivně si hledejte další přivýdělek, případně své problémy nahlaste své finanční instituci a poraďte se, jak je možné jej řešit.

Ignorování problémů vede ke zkáze

Pokud si vaše banka či nebankovní společnost všimne, že máte problémy se splácením, bude se s vámi snažit spojit a domluvit se. Jestliže ale nebudete reagovat a budete problémy ignorovat, bude se vše řešit soudní cestou.

V konečném případě dohází až na dražbu nemovitosti. Pokud tedy nebudete komunikovat, může se vám to pěkně prodražit. Mohou vám být uděleny sankce za zaúčtování poplatků za odeslané upomínky, naúčtování sankčních úroků z nezaplacené částky po splatnosti za období, po které bude v prodlení.

Neřešte půjčku další půjčkou!

Tuto nejjednodušší cestu volí bohužel velká část klientů bank i nebankovních společností. Jednu půjčku chtějí splatit jinou, další. Takové řešení je sice rychlé a na první pohled snadné, ve skutečnosti je to ale pouze zkratka do dluhové pasti, závazky rychle převýší příjmy.

Se zpožděním další splátky přicházejí ještě větší potíže, záznam v registrech dlužníků a vysoké sankce. Půjčku proto nikdy neřešte další půjčkou! Nikdy.