Horký pleťový hit: BB krémy

Krása 19. března 2012

Odkud se vzaly krémy, které mají na obalu dvě béčka? Proč se staly takovým trhákem? A měla byste si ho pořídit?

Kosmetické firmy se o prvenství nápadu trochu přetahují, ale údajně se receptura prvního BB krému zrodila už kolem roku 1950 v Německu. BB znamená blemish balm, tedy balzám na chybičky pleti. Dermatologové ho používali po laserových procedurách, které často doprovázejí změny na povrchu pleti, jako červené skvrny, suchá místa, tmavší plochy kůže, stroupky a jizvičky.

Balzámy zklidňovaly pleť, přispívaly k jejímu hojení, chránily před slunečním zářením, které pleti v rekonvalescenci neprospívá. A současně měly maskovací účinek – vyrovnávaly barvu pleti.

Cesta z Asie do Evropy

Ještě nedávno znaly BB krémy jen ženy, které měly zkušenost s chirurgickými úpravami pleti. V roce 2005 se z nich stal trhák v Jižní Koreji. Používaly ho herečky, které si nechávaly vylepšit tvář. Když populární herečka Jeon Ji-hyun veřejně přiznala, že tajemstvím její nádherné pleti je BB krém, strhla se lavina. Všechny ženy ho chtěly mít!

Prodeje BB krémů stoupaly závratně vzhůru, kosmetické firmy narychlo tvořily varianty podobné péče a po Asii dobyly bebéčka (tedy anglicky správně bíbíčka) i Ameriku a Evropu. A teď už je seženete i u nás.

Jeon Ji-hyun
zdroj: Isifa.com

žena pleť
zdroj: Isifa.com

Po korejské herečce Jeon Ji-hyun začaly používat BB krém ženy po celém světě.


BB krém

  1. Hydratuje Pracuje jako hydratační krém, zásobuje vláhou nejen vrchní vrstvu pleti, ale i hlubší vrstvy, takže hydratace působí okamžitě, ale také dlouhodobě.

  2. Omlazuje Hydratační a další pečující složky způsobí, že se povrch pleti vyhladí, vrásky nejsou tolik patrné a při pravidelné péči se i reálně zmenšují. Přídavek rozjasňujících složek tvář rozzáří, takže ta pak vypadá zdravě a mladě.

  3. Chrání Přidané UV filtry (podle typu krému od SPF 15 po 40) vytvářejí štít nežádoucímu vlivu slunečních paprsků. Nehrozí předčasné stárnutí pokožky a je to i skvělá prevence pigmentových skvrn.

  4. Maskuje Obsah tónovacích složek (obvykle jemně mleté minerály, známé z pudrových minerálních make-upů) skryje kruhy pod očima, barevné pigmenty a červené žilky. Krémy obvykle mají 3 barevné varianty. Odstín medium dodá tváři lehký nádech opálení.

  5. Zkrášluje Na tváři zůstane barevně jednotná vrstva, která působí velmi přirozeně, téměř neviditelně. Jemně se leskne, což vypadá skvěle na slunci i umělém světle.

Co umí?

Je multifunkční, což v dnešní uspěchané době znamená velké plus. Jednotlivé složky totiž podávají maximální výkon. Trochu připomíná tónovací krém, tedy péči s přidanou kapkou make-upu, ale má lepší krycí schopnosti.

Hodí se pro vaši tvář?

Hydrataci ocení každý typ pleti, což dělá z BB krému univerzální péči. Respektuje i nároky citlivé pleti. Máte-li mastnější T-zónu, tedy čelo, nos a bradu, po nanesení tyto partie mírně odsajte papírovým kapesníkem.

Jak s ním pracovat?

BB budete milovat! Je to snadné jako nanášet běžný krém - stačí pár teček na obličej a rozetřít směrem do stran a ven. Na místa, kde jsou viditelnější barevné rozdíly, vťukejte špičkou prstu ještě trochu navíc.

  • ŽHAVÝ TIP PRO ŽHAVÉ DNY: BB krém bude skvělou náhradou make-upu, až uhodí vedra. Je mnohem vzdušnější a lépe se spojí s pletí, takže i když se zapotíte, „nesjede“ z tváře tak snadno.