Na vlastní kůži: Pryč s výrůstky

Krása 16. září 2013

Ty malé hnědé vystouplé potvůrky na krku a ve výstřihu si moje máma odstraňovala tak, že na ně uvázala bílou nitku a čekala, až odpadnou. „Nebezpečná věc, to takhle dělat,“ řekla mi lékařka. A tak jsem si vyzkoušela, jak se jich zbavit laserem.

fibromy 2

Jde mi o to, dostat pryč tyhle malé výrůstky, zvané fibromy. Je to prý dědičná záležitost. Měla jsem je od dospělosti, ale po těhotenství se vyrojily jak houby po dešti a pořád přibývají. Některé jsou málo znatelné, jiné mají stopku, která je spojená s pokožkou.

fibromy 1

Pokud nejste jako já zhýčkaná, nemusíte si domlouvat použití masti proti bolesti. Laser působí jenom malé štípání, které se dá vydržet. Já jsem ale slabá povaha, a tak jsem si pro své pohodlí anestetickou mast domluvila. Žádná věda: po nanesení se překryje igelitem a počká se, než začne působit.

fibromy 4

Před zapnutím laseru dostanu na oči ochranné brýle. Připadám si jako dědeček přestrojený za vodníka ve filmu Jak dostat tatínka do polepšovny.

fibromy 6

Za asistence sestřičky (vždyť jde o lékařský výkon) se doktorka Chaloupecká pouští do práce. Já pohodlně ležím a skoro nic necítím. Znecitlivující mast je pro mě prostě důležitá.

fibromy 5

Paprskem míří lékařka na jeden fibromek za druhým, některé si při tom povytáhne pro větší přesnost pinzetou. Během několika málo minut je hotovo.

fibromy 7

Po zákroku laserem mi sestřička ošetřila ranky antibiotickým zásypem a šla jsem domů. Malé pálení první den ani nestálo za řeč, třetí den pak místečka začala svědit, jak se hojí. Krk sice vypadá, jako bych dostala zvláštní kožní nemoc, ale po několika dnech se stroupky začnou olupovat a zarůžovělá místa blednou. Výsledek je hladká kůže bez fibromů, která vypadá mladší.