Vše, co jste chtěly vědět o make-upu

Krása 6. listopadu 2014

Kosmetičky na dotaz, jak si dlouho uchovat mladou tvář, radí oblékat ji do make-upu. Ten totiž nejenom zkrášluje pleť, ale také ji jako kabát chrání před škodlivými vlivy okolí. Poznejte vlastnosti jednotlivých typů, aby se vám lépe vybíral ten, který vás bude věrně doprovázet.

Tekutý
Nejoblíbenější konzistence, která se velmi snadno nanáší a je pleti příjemná. Nabízí širokou paletu síly krytí i výsledných efektů. Lehce krycí make-upy sjednotí barvu pleti, rozjasní ji, často mívají hydratační složky, které vylepšují i její kondici. Někdy se také označují jako podkladové krémy. Výraznější nedokonalosti pleti, třeba pigmentové skvrny nebo červené žilky si žádají líčidla s vyšší krycí schopností, která mají také větší odolnost.

Pěnový
Nadýchaná pěna je určena pro smíšenou až mastnou pleť, protože mírně vysušuje. Snadno se roztírá a k pleti skvěle přilne, což prodlužuje dobu, po kterou si líčení udrží žádoucí matný vzhled. Můžete ji použít na celou tvář nebo jen na místa, která se snadno mastí, tedy na T-zónu čelo-nos-brada.

Sypký minerální
Připomíná pudr, ale jedná se o jemně namleté minerály, které na rozdíl od pudru nejsou suché, což poznáte, když si vezmete trošku mezi prsty. Nanáší se štětcem. Spojí se s pletí a vytvoří zkrášlující závoj. Vrstvením získá značnou sílu krytí, schová i kruhy pod očima. Na tváři ho necítíte a díky přírodnímu složení ho snese dokonce i citlivá pleť.

Tuhý kompaktní
Vytvoří na pokožce vrstvu s maximální krycí schopností. Zamaskuje jizvičky po akné, vzpomínku na dospívání nebo barevné skvrny (následek nadměrného opalování). Odolává potu, dotykům, vodě, větru, dešti, sněhu. Po celý den.

Dva v jednom
Nejenom s make-upem se dá čarovat. Pokud ještě žádný nemáte, určitě zkuste BB krém. Dříve jsme pro přirozeně působící vylepšení barvy pleti používaly trik okoukaný od vizážistů – míchaly jsme kapku krému s kapkou make-upu. Teď už to máme připravené v jedné tubičce.

Co dělat, když…
…si nevíte rady s odstínem: Vizážisté doporučují zkoušet barvu na čelisti, udělat proužek, který je podle vás nej, vedle něj barvu o odstín světlejší a na druhou stranu tmavší. Vyjít se zrcátkem na denní světlo a posoudit, který na tváři není vidět.
…se make-up slévá do vrásek: nechat před nanášením důkladně vstřebat denní krém
… se v průběhu dne navzdory make-upu začne lesknout čelo a brada: přitisknout papírový kapesníček nebo matující papírek
… je vidět obrys make-upu u hranice vlasů: rozetřít do ztracena vatovým tamponem
… po líčení máte výrazně světlejší krk: vyměnit barvu make-upu za světlejší odstín