Přichází století zadků!

Krása 18. srpna 2015

Jestli jste vždycky měla mindráky ze svého pozadí, tak je mít přestaňte. Zřejmě konečně nastala doba zadková, jaká byla třeba za Rembrandta. Velké zadky mohou být krásné, říkají světoví módní znalci.

Je to tak, i prestižní časopis Vogue, jehož modelky váží obvykle kolem čtyřiceti kil i s oblečením, uveřejnil článek o tom, že míra ženského sex-appealu se dnes posuzuje podle pozadí. Začala to latinská kráska Jennifer Lopez, která ukazovala plné křivky v obtažených šatech už před pár lety, kdy v módě bylo vypadat i vzadu jak prkno. Západní ženy tehdy dřely v drahých posilovnách, jen aby se o nich neřeklo, že mají velký zadek. Dnes tam naopak dřou na tom, aby jim zadeček povyskočil a zaoblil se. Především díky americké hvězdě reality show Kim Kardashian, která sice v životě nedokázala nic jiného než právě to, že má pěkný velký zadek, ale právě že ho má opravdu pěkný a velký. Dokonce ji diváci podezřívali z toho, že v něm má implantáty, a proto si ho nechala v jednom dílu show zrentgenovat, aby dokázala, že je pravý! Když ostatní hvězdy zjistily, že zadkománie je na vzestupu, začaly hned zpěvačky Rihanna a Shakira zásobovat svým pozadím stránky Facebooku. A Jennifer Lopez na svých koncertech vyzývá: „Ať zvedne ruku, komu se líbí velkej zadek!“ To všechno dosáhlo vrcholu v twerkin- gu, zvláštním tanci, při kterém se prostě vrtí zadkem.

Před twerkem byl kankán

Ono popravdě řečeno bylo spíš divné, že se tak dlouho na průlom zadků čekalo. „Hýždě představují významnou erotogenní zónu, proto jsou v některých kulturních praktikách, jako kupříkladu právě v tanci, zdůrazňovány,“ říká antropolog Martin Soukup z Ústavu etnologie Filozofické fakulty UK v Praze. „Stačí si vzpomenout na kankán či na tanec Himbů (kmen v rovníkové Africe pozn. red.), při němž ženy zvedají rychlou otočkou sukně a odhalují přihlížejícím hýždě. Už ve dvacátých letech minulého století sexuolog Havelock Ellis tvrdil, že většina národů dává přednost velkým hýždím a bokům. V některých populacích jsou větší hýždě dokonce dědičným genetickým rysem, tak jako u Khoisanů, kde se pokládají za velmi atraktivní.“ Khoisané jsou obyvatelé Cedrového pohoří v provinciích Západní a Severní Kapsko a někdy se pokládají za původní národ, který Jižní Afriku obývá už desetitisíce let. V celé Africe je patrné, že přitažlivost štíhlosti nebo plnosti souvisí s tím, jak se lidem daří. „Ve společnostech, které obývají prostředí, kde je nedostatek zdrojů nebo jsou nepravidelné, dávají muži přednost plnoštíhlým kráskám. Tak je tomu například u Tuaregů ze Sahary, kde ideál krásy odpovídá obezitě. Jinými slovy, bohatá společnost si může dovolit luxus štíhlosti,“ uvažuje antropolog. Možná opravdu souvisí západní probuzení vášně pro zadky s tím, že proběhla ekonomická krize a hubené holky nejsou zárukou přežití.

Hned na první pohled

Velké nebo malé pozadí je rozhodně jedním ze znaků, podle něhož muži posuzují ženy na první pohled. „Přitažlivost dolní části zad u žen určitě souvisí se sexualitou,“ říká královéhradecký sexuolog Jan Zbytovský. „Pokud se muž dívá na ženu tváří v tvář, obvykle si nejvíce všímá jejího obličeje a v něm ponejvíce úst a očí, i když si mnozí muži myslí, že koukají na něco jiného. Když ale pozorují ženskou postavu zezadu, obvykle jejich zrak spočine nejprve na oblinách horní části dolních končetin. Teprve na druhý pohled pak hodnotí vše ostatní.“ A je pravdou, že když se zadek začne dívce v pubertě tukově zaoblovat, souvisí to s tím, že pohlavně dospívá, což muži podvědomě vnímají. „Velikost sama o sobě ale nerozhoduje. Podstatné je, zda je zadek hezký. A to závisí na jeho tvaru, pevnosti a poměru jeho velikosti s ostatními tělesnými proporcemi. Také záleží hodně na způsobu, jakým žena se svými vnadami zachází,“ konstatuje lékař.

Uměle zvětšené půlky

Tvar, pevnost, poměr velikosti, to všechno se dá dneska upravit i v lékařské ordinaci, i když v Česku to ještě hit není. „Já jsem se se zvětšujícími operacemi ženského pozadí setkal ve státech Latinské Ameriky, i když pro mě osobně to ve výsledku žádná krása nebyla, jsem přece jen Evropan s jinými estetickými kritérii,“ říká plastický chirurg Svatopluk Svoboda. „Do pozadí se, podobně jakou u zvětšovacích operací prsů, vkládají speciálně vyrobené silikonové implantáty. Většinou se vkládají z řezů v rýhách, kde hýžďové svaly přecházejí v horní části stehen. Je ale umění je správně umístit. Musí být uloženy tak, aby se na nich trvale nesedělo, to znamená, že zvětšují spíše postranní a zadní části zadku.“ To, že největší poptávka po zvětšení zadečku je v Brazílii, potvrzuje i plastický chirurg Martin Molitor: „Může se provádět také vlastním tukem, což je přirozenější. Nevznikají skoro žádné jizvy a tělo nemusí přijímat žádný cizí materiál. Nevýhodou může ale být, že část toho tuku se vstřebává a je třeba někdy zákrok po půl roce opakovat. A další podmínkou samozřejmě je mít k dispozici dostatek vlastního tuku na těle k odběru.“ Klinika tyhle zákroky nabízí i u nás, pokud byste měly zájem.

Využívejte proporce

Jestli u čtení sedíte, vstaňte a jděte se kouknout do zrcadla. Protože podle sexuologa funguje naše tělesná přitažlivost přece jenom ještě trochu jinak než jen přes pozadí. „Podle výsledků lékařských výzkumů se zdá, že z tělesných proporcí je u žen nejsvůdnější hodnotou poměr rozměrů hrudníku, pasu a boků,“ říká doktor Zbytovský. „Muži ale celkově reagují na ženský sex-appeal, tedy na svádivé chování. Tělesné proporce přitom v této hře mohou a nemusí hrát významnou roli. Většina žen ví přesně, co v jejich případě na muže nejvíce zabírá. Je pravda, že nápadnost tělesných proporcí může být důležitá na počátku namlouvání, kdy se muž a žena ještě neznají a vysílají vědomky či nevědomky signály, na které protějšek nějak reaguje. Jakmile se ale prohloubí hlubší citový vztah, význam tělesných proporcí ustupuje do pozadí. Čím je muž starší a zkušenější, tím víc poznává, že výběr životní partnerky podle těchto kritérií není nejjistější zárukou kvality. Je ale zajímavé, že u starších párů, které spolu roky prožívají spokojený vztah, dochází ke zvláštní smyslové iluzi. Stále vnímají toho druhého jako mladého, krásného člověka z doby, kdy se potkali.“ Sexuolog ženám radí hlavně zjistit své přednosti a pak je používat: „Důležité je umění využívat účinků rozdílů v proporcích, podle již zmíněného vzorce pas – boky. Dáma velké postavy nejlépe využije svoji sošnost, když bude mít spíše umírněná gesta a postoje. Ale každá žena u nás má dobré vyhlídky. Naše země je typický středoevropský tavící kotlík národů a ras. Výsledkem je velice zdařilá směs nejrůznějších genetických variant, takže české a moravské ženy jsou všeobecně považovány za jedny z nejatraktivnějších v Evropě.“ Nakonec sexuolog zdůrazňuje: „Každý ženský zadek může působit sexuálně atraktivně. Muži jsou od přírody naprogramováni na vnímání signálů ženských znaků, tak si s tím nemusíte dělat starosti.“ Takže, milé dámy, hlavy nahoru, úsměvy na tváře a komplexy pryč.