Aloe vera: krása a zdraví z květináče

Krása 9. března 2017

Co se zdraví prospěšných látek týče, patří aloe vera k rekordmanům. Obsahuje jich totiž přes dvě stovky. Umí urychlit regeneraci, klidní podráždění a dokonale hydratuje. Takže jestli ji doma ještě nemáte, je ten nejvyšší čas si ji pořídit.

Rostlina s dužnatými špičatými listy se využívala ke zkrášlování i léčení už ve starověkém Egyptě, odkud postupně doputovala do Evropy. Z listů se vymačkávala čirá gelovitá šťáva a ta se pak nanášela na pokožku nebo do ran, používala se ale i vnitřně třeba ke snižování horečky. Ve středověku se na její schopnosti trochu pozapomnělo, aby ji pak s o to větší slávou objevilo moderní lékárenství a hlavně kosmetický průmysl. Dneska je šťáva z aloe vera součástí každého druhého kosmetického přípravku. Obsahuje přes dvě stovky prospěšných látek, mezi které patří polysacharidy, aminokyseliny, vitaminy, minerály, fytosteroly nebo protizánětlivě působící saponiny. „Tím pádem má široké spektrum účinků, takže ji najdete jak v pleťové, tak v tělové kosmetice. Často se ale přidává i do přípravků na vlasy,“ říká odbornice na kosmetiku a zakladatelka firmy Ryor Eva Štěpánková. Co všechno tedy od téhle rostliny čekat?

1. Regeneruje a hojí

Když rozříznete list aloe, řez za chvilku pokryje průhledný film, který rostlině slouží coby obvaz. Stejně dobře si ale tahle rostlina poradí i s lidskou pokožkou. Látky obsažené v její šťávě stimulují fibroblasty, což jsou buňky, které v pokožce odpovídají za tvorbu kolagenových vláken, a udržují tak pleť hladkou a pružnou. Jenže tvorba kolagenu se postupem let stále zpomaluje a na pleti začínají být patrné známky stárnutí, jako jsou vrásky a unavený vzhled. Aloe vera ji dokáže ‚nakopnout‘, její šťáva totiž umí přirozenou výrobu kolagenu zvýšit až osmkrát. A to je přesně ten důvod, proč se výtažky z aloe vera vyplatí hledat v kosmetických přípravcích. „Štáva z aloe také okysličuje zárodečné buňky pokožky a zlepšuje v pleti mikrocirkulaci krve, čímž se celý proces regenerace ještě zlepšuje,“ podotýká odbornice na kosmetiku Eva Štěpánková. I proto se šťáva z aloe používá všude tam, kde se pokožka potřebuje co nejdřív uzdravit – třeba při popáleninách. „Pomáhá ale i při léčbě špatně se hojících ran, jizviček a akné,“ doplňuje lékárnice Kateřina Šumberová.

Pěstujte ji doma:

Aloe vera neboli aloe pravá je sukulent, který v přírodě dorůstá až metrové výšky. Pochází z Afriky, kde v ní neúprosně pražící slunce v kombinaci s dlouhými obdobími sucha vybudovalo pořádnou dávku houževnatosti. Proto je aloe vera na domácí pěstování nenáročná, nepotřebuje žádnou speciální péči ani příliš časté zalévání. A nemusí rozhodně dosáhnout metrové výšky, abyste šťávu z jejích listů mohli používat. Potřebnou koncentraci léčivých látek aloe vera obsahuje už tehdy, když její listy dosáhnou 30 centimetrů. Počítejte ale s tím, že mladé rostliny účinných látek obsahují o něco méně než jejich starší kolegyně. Nejlépe aloe léčí po čtvrtém roce. Co vás možná překvapí, je fakt, jak rychle tahle rostlina roste a jak ‚vyhazuje‘ stále nové a nové listy. Proto se velmi snadno množí. Aloe vera pořídíte v každém větším zahradnictví.

2. Hydratuje

Štáva z aloe výborně funguje nejen na pokožku, ale také vnitřně. „Šťáva z aloe podporuje tvorbu žluče, upravuje funkci slinivky břišní a pomáhá celkově regulovat zažívací potíže,“ říká lékárnice Kateřina Šumberová. Její pravidelné pití navíc podporuje správnou funkci imunitního systému a reguluje hladinu cukru v krvi. „Dokonce se zkoumá i její možné protinádorové působení,“ upozorňuje lékárnice. O užívání šťávy z aloe se vždy poraďte se svým lékárníkem. Samotnou šťávu z aloe vera z 99,5 procenta tvoří voda, proto se aloi dobře daří i tam, kde by jiné rostliny dávno zahynuly. Půlprocento, které připadá na ostatní látky, by se mohlo zdát málo, jenže právě ono způsobuje, že voda obsažená ve šťávě proniká do pokožky čtyřikrát rychleji než ta obyčejná. A navíc se dostane mnohem hlouběji. To z aloe vera dělá hydratačního přeborníka. Polysacharidy obsažené ve šťávě jsou pak zárukou, že voda, kterou pleť z aloe přijala, z ní jen tak nevyprchá. Proto hydratační přípravky s obsahem aloe vera dokážou pokožku zavlažit na dlouhé hodiny. „Pleť ošetřená takovými přípravky je hydratovaná, vyživená a rozzářená,“ vypočítává Eva Štěpánková. Může za to vysoký obsah vitaminů a minerálů, které vyživují buněčné stěny, a zlepšují tak strukturu pleti. Dobrá hydratace se pak odráží i na tom, že pleť dokáže lépe odolávat vnějším vlivům, protože ochranná kožní bariéra zůstává posílená.

Aloe vera dokáže pleť ‚nakopnout‘, její šťáva totiž umí přirozenou výrobu kolagenu zvýšit až osmkrát.

3. Zklidňuje

Štáva z aloe vera také rychle tlumí veškerá podráždění pokožky. Zklidňuje a zároveň příjemně chladí, takže po nanesení máte pocit, že vám kůži překryl hebký hojivý závoj. Proto bývá často také součástí přípravků po opalování a také těch, co se používají po depilaci. Šťáva z aloe vera ale prospívá i lidem, které trápí lupénka či hodně citlivá, nebo dokonce alergická pleť. Pouhých osm týdnů pravidelného používání obvykle stačí k tomu, aby problémy s pletí výrazně ustoupily. „Aloe vera působí dezinfekčně, antibakteriálně a zmírňuje svědění u nejrůznějších ekzémů. Použít se ale dá třeba i na opary,“ líčí své zkušenosti lékárnice Kateřina Šumberová. Čerstvě vymačkaná štáva z aloe vera je díky svým hojivým a zklidňujícím schopnostem tím nejlepším domácím prostředkem na drobné popáleniny, oděrky a hmyzí štípance. Stačí list jednoduše naříznout a gelem, který z něj vyteče, potřít postižené místo. Gel se také vyplatí mít po ruce v okamžiku, kdy pracujete s agresivními čisticími prostředky, které mohou narušit kožní film a způsobit nepříjemné podráždění kůže. „Štáva z aloe vera má totiž schopnost obnovit přirozené kyselé pH pokožky, které dráždivé alkalické čisticí prostředky narušují,“ vysvětluje odbornice na kosmetiku Eva Štěpánková.