Kéž by má pleť omládla... Nebojte, víme, jak na to!

Krása 12. října 2017

Tohle zbožné přání jste při pohledu do zrcadla jistě někdy vyslovila i vy. Naučíme vás, jak zpomalit stroj času.

Jako malé jsme si přály být co nejrychleji dospělé. Já jsem například krabatila čelo a ptala se táty, kdy už budu mít vrásky jako on. Považovala jsem je za symbol dospělosti. S přibývajícími léty bych naopak toužila umět se zatvářit tak, aby byl obličej hladký jako v dětství.

Bohužel zatím nikdo nevymyslel, jak vrátit čas. Jedinou možností, jak stroj času zpomalit, je naučit se zakonzervovat stávající stav.

Po čtyřicítce začne být zrcadlo nemilosrdné. Zatímco před pár lety byly vrásky vidět jen na přímém světle, nyní jsou znatelné i při tlumeném svitu svíček. Tělo začíná produkovat méně kolagenu, ztrácí se elasticita, pevnost a hustota pleti. Klesá obnova buněk a pokožka začíná být náchylnější k tvorbě pigmentových skvrn. A hormonální výkyvy způsobují vysušování, nebo naopak maštění pleti.

Aby vaše pokožka stárnula co nejpomaleji, a vy jste ji udržela co nejdéle pružnou a mladou, držte se této pětky:

Pravidlo č. 1: DOSTATEČNĚ SPĚTE

Ono se to sice lehce řekne, ale hůř provádí, ale věřte, že žádný kosmetický přípravek není účinnější než vydatný spánek. Ten prostě nic nenahradí.

Zatímco přes den tělo spotřebovává energii na myšlení, pohyb a podobné aktivity, v noci ji má používat na jiné účely – obnovu buněk. Ve spánku totiž probíhá buněčné dělení, díky němuž se regeneruje pokožka. Také se vylučuje růstový hormon, který obnovuje kožní buňky.

Pokud budete spát málo, nezbude tělu čas ani energie na obnovu, a nedostatek spánku se tak podepíše na vašem vzhledu.

Důležitější než délka je ale kvalita spánku. V ložnici udržujte nižší teplotu a před spaním vyvětrejte. A elektronika sem má zákaz vstupu! Takže v posteli se nekouká na televizi ani nevyřizují maily.

Pravidlo č. 2: VYHÝBEJTE SE STRESU

Možná vás to překvapí, ale stres vzniká i v noci, a to v případě, že málo spíte. Spánkový deficit totiž zvyšuje hladinu stresových hormonů.

Takže ve dne prožíváte stres tím, že neustále někam spěcháte a snažíte se stihnout deset úkolů najednou – odvést dobře svoji práci, uvařit rodině, zastavit se za nemocnou maminkou, uklidit, vyřídit úřední záležitosti, věnovat se manželovi... to všechno v průběhu několika málo hodin. No a na úkor povinností se potom šidíte o spánek, a ocitáte se tak v začarovaném „stresovém“ kruhu. Tělo chřadne, zažívání stávkuje, vypadávají vlasy, lámou se nehty a kazí se pleť.

Asi nemá moc význam doporučovat vám zajít si na masáž, lekci pilates nebo k psychoterapeutovi. Jednak to víte a pak chápeme, že v denním programu na to není moc čas a najít si ho znamená kolikrát jen další stres. Zkuste ale tyto dva jednoduché akupresurní cviky. Zaberou jen deset minut denně a zabrání stresu škodit vašemu zdraví i kráse:

  1. Prsty sjeďte od prostředku hrudníku směrem k pupíku. Tam, kde končí hrudník a začíná měkký sval břicha, se nachází mečovitý výběžek. Na šířku čtyř prstů nad ním najdete první akupresurní bod. Ten masírujte směrem k hlavě alespoň 5 minut.
  2. Další akupresurní bod, který vás zbaví stresu, je na hlavě, konkrétně v prohlubni uprostřed temene. Opět mu dopřejte pětiminutovou masáž.

Pozor: Během automasáže se pokuste nemyslet na starosti, nechte stres, aby z vás volně opadl.

Pravidlo č. 3: SNAŽTE SE JÍST ZDRAVOU, VYVÁŽENOU STRAVU

Nemusíte držet dietu, ale pokuste se vyhýbat nepřátelským potravinám, které škodí vaší kráse. Na černé listině jsou kofein, alkohol, sladkosti a slaná a tučná jídla.

Tip redakce

Zařaďte do jídelníčku slunečnicová semínka, která jsou zdrojem draslíku, vitaminu B a zinku. Dále pak neloupanou rýži, avokádo, sezamová semínka a mandle.

Nadbytek kofeinu v těle opotřebovává nadledviny, které vytvářejí stresové hormony. Ano, sladkosti vám sice na malou chvíli dodají pocit energie, ale tím, že stejně jako kofein zatěžují nadledviny, budete se stejně brzy cítit unavená a podrážděná.

Pravidlo č. 4: PRAVIDELNĚ SE HÝBEJTE

Nenutíme vás poskakovat na lekci aerobiku, když vám to třeba není vlastní. Ostatně pro krásnou pleť i dobrou fyzickou kondici je ideální pohyb venku. Začněte třeba svižnými procházkami, o víkendu se projeďte na kole nebo zkuste chůzi s holemi (nordic walking). Hodinka pohybu na čerstvém vzduchu dokáže divy. Buňky pleti se budou rychleji obnovovat, kůže se perfektně okysličí, a získá tak svěží, narůžovělý, zářivý nádech.

Pokud je venku pošmourno, vyzkoušejte bikram jógu. V lekci bikram jógy cvičíte v místnosti předehřáté na 42 °C. Díky teplu se urychluje spalování tuků, otevírají se póry pleti a pokožka se pocením zbavuje nečistot. Zároveň se z těla vyplaví toxiny, které mají mimo jiné na svědomí nezdravý vzhled pleti.

Pravidlo č. 5: POVOLEJTE NA POMOC KOSMETIKU

Samozřejmě, pokud nebudete dodržovat předchozí čtyři pravidla, nějaké krémíky to nezachrání. Ale byla by škoda je do boje proti stárnutí nezapojit. Abyste při výběru kosmetiky nešlápla vedle, přinášíme vám v naší fotogalerii několik tipů.