Na vlastní kůži: Lifting čela

Krása 16. července 2014

S věkem se vráskám na čele nevyhne nikdo. Některá z nás jich má více, některá méně, ale bojujeme s nimi všechny. Ostatně metod, jak je odstranit, je dnes celá řada. Mezi nejnovější patří vypnutí čela pomocí endoskopických implantátů Endotine, kterou na vlastní kůži vyzkoušela na klinice Esthé naše grafička Jana Šimková.

K odstranění vrásek na čele můžeme využít jednak neinvazivní metody, např. botoxové injekce, vyhlazení pomocí vlastního tuku, tzv. lipotransfer, nebo laserovou terapii. Nepoužívá se při nich skalpel a doporučují se zejména ženám ve věku od třiceti do čtyřiceti let, kdy vrásky nejsou příliš hluboké a pleť je ještě dost pružná.

„Další efektní metodu představuje zvednutí obočí pomocí endoskopického browliftu. Probíhá to následovně: Z drobných vpichů ve vlasech se uvolní kůže čela i obočí až k očnicovým obloukům, zvedne se nahoru a zafixuje se drobnými vstřebatelnými fixatéry ve tvaru kotviček. Celá operace trvá přibližně 45 minut a patří mezi nejmodernější metody operace čela,“ vysvětluje Karel Urban, plastický chirurg kliniky Esthé.

Radikálnější variantou tohoto zákroku je tzv. front lift neboli zvednutí čela v celkové šíři od spánkových partií, obočí a střední části čela včetně uvolnění úponu u kořene nosu. I tato operace se provádí endoskopickou metodou a nejčastěji ji využívají ženy ve věku od padesáti do šedesáti let.

Po operaci se hlava zafixuje obvazem, který si pacientka musí ponechat alespoň 5 dní. Po čtrnácti dnech se z ranek odstraní stehy a operovaná žena se může vrátit ke svému obvyklému životu, po měsíci dokonce i ke sportování. Janě, kterou vrásčité čelo a povolené obočí začalo trápit až v několika posledních letech, doktor Urban doporučil jemnější variantu zákroku. A jak přesně operace probíhala?

operace

1. Doktor Urban si pečlivě zakresluje dráhy a rozteče malých řezů ve vlasech nad čelem.

foto:

operace

2. Své úlohy se ujímá anesteziolog a za pár vteřin už Jana klidně spí.

foto:

operace

3. Operace začíná, doktor Urban opatrně uvolňuje kůži čela.

foto:

operace

4. Při endoskopickém zákroku doktor i asistující sestra Klára sledují na velkém monitoru, umístěném přímo na operačním sále, jak implantáty pronikají do podkoží Janina čela. Doktor Urban operoval Janu novou metodou Endotine, díky níž není potřeba velkých řezů ani ve vlasech, ani jinde na obličeji nebo na krku. Při operaci touto metodou se navíc používají zcela rozpustné implantáty Endotine Forehead, dodávané společností Adyton, které kůži dokonale napnou. Kůže čela si na novou pozici rychle zvykne a zůstane na požadovaném místě i po úplném vstřebání implantátů.

foto:

operace

5. Po dokončení operace lékaři Janě ovázali čelo i celou hlavu.

foto:

operace

6. Anesteziolog odváží pacientku na pokoj, kde stráví následující dva dny pod dohledem lékařů a sester.

foto:

A JAK TO DOPADLO?

„Jsem nadšená, výsledek předčil moje očekávání. Jsem spíš pesimistka, a tak jsem se ve svých očekáváních držela při zemi... A taky jsem na sebe pyšná, že jsem se k tomuto kroku nakonec odhodlala, nejsem totiž žádný hrdina. Spolupracovníci, přátelé a známí si mě teď vždycky chvilku prohlížejí a potom řeknou něco ve stylu „Ty dneska úplně záříš! To ses určitě báječně vyspala, že jo?“ No a přesně tohle jsem chtěla. Aby moje tvář působila přirozeně svěžím, odpočinutým dojmem.

Čelo mám hezky vyhlazené a tím, že se mi trochu zvedlo obočí, se mi rozevřely oči. Ve vlasech nad čelem si sice ještě nahmatám malé implantátky Endotine Forehead, ale už cítím, že se pomalu začaly zmenšovat, to jak se vstřebávají. Když se tak na sebe dívám, možná by to chtělo upravit ještě horní víčka... Ale to až někdy jindy,“ směje se Jana.

jana

Před zákrokem.

jana