Na vlastní kůži: konec pocení díky liposukci potních žláz

Krása 20. října 2014

S nadměrným pocením si umí poradit nejen antiperspiranty, ale i lékaři.

Pokud máte dojem, že se vás pocení týká více než ostatních, stojí za úvahu konzultace s lékařem. Jestli diagnostikuje nadměrné pocení čili hyperhidrózu, kterou trpí 1–3 % lidí na světě bez rozdílu pohlaví, je namístě zauvažovat o vhodném lékařském zákroku. Naše kolegyně Monika se rozhodla vyzkoušet metodu, která dokáže jednou provždy zvýšené pocení v podpaží odstranit. Sympatické je i to, že jde o jednorázový zákrok, který není nutné opakovat. A o jakou metodu jde?

V podstatě o liposukci potních žláz pomocí přístroje Body Jet, tedy poměrně šetrné ošetření s kratší dobou hojení i následné rekonvalescence.

foto

Primář v podpaží ohraničil fixou místa, kde bude pracovat a poté vše vydezinfikoval.

foto:

„Celý zákrok probíhal v lokální anestezii, žádnou bolest jsem necítila. Zpočátku jsem sice byla lehce vystresovaná, ale pohodová atmosféra na sále mě nakonec dostala do relativního klidu,“ říká Monika, která si vybrala MUDr. Jana Vaška z Formé clinic.

foto

V momentě kdy začaly být tlak a bolest nepříjemné, přispěchala na pomoc milá sestřička s podporou a stisknutím ruky.

foto:

Lékař do podkoží aplikuje znecitlivující roztok a následně odsaje jemnou kanylou potní žlázy. Celý zákrok trvá přibližně 45 minut. Po odsátí se podpaží vydezinfikuje, drobná ranka zalepí a na odsávanou část se na 24 hodin přiloží gáza.

„Ten den jsem měla od pana doktora vysloveně zakázáno sednout za volant a tahat těžké tašky, ale druhý den jsem šla v pohodě do práce. Po zákroku mi zůstal mírný otok a pár modřin, ale tyhle viditelné stopy po pár dnech zmizely. Změnu v pocení jsem zpozorovala ihned, ale na super výsledek si prý ještě dva měsíce počkám.“

foto

Díky šetrné aplikaci lokální anestezie proběhl celý zákrok bez větší bolesti a stresu. Když bylo potřeba, primář ochotně přidal další díl anestetika.

foto:
foto

Příjemná atmosféra kliniky a vstřícný personál moje počáteční obavy a strach rychle odbouraly, i když první pohled na kanylu byl poněkud děsivý.

foto: