Jemné vlasy? Nevadí!

Krása 25. ledna 2018

Naučíme vás pár triků, jak nechat vlasy zhoustnout. Alespoň opticky. Řešení totiž existuje i pro ten nejtenčí vlásek.

Vím, o čem píšu. Sama mám na hlavě pět chlupů šesti řadami. Kadeřnice mě vždycky konejší, že přece nemám málo vlasů. Jen je mám strašně jemňoučké. Panebože ale proč?

No, je pravda, že geneticky na hustou kštici opravdu nárok nemám. Maminka má vlasy taky jemné – ale vlní se jí, takže alespoň může předstírat, že má hlavu pokrytou hustou kšticí. Tatínek si celý život česal takovou jemnou patičku přes čelo. V padesáti pochopil, že bude lepší oholit se takzvaně „na Willise“.

Já si hlavu oholit nemohu. Tedy pokud nechci zestárnout sama. Takže dělám, co můžu, abych tu svou zplihnutou nádheru alespoň maličko načechrala.

Tupíruj si, dívko, vlasy

Nejvíc mi asi vadí, že nemůžu nosit culík. Takový ten culík, co si ho může dovolit třeba Dara Rolins. (Pokud ho má uměle zahuštěný, tak tleskám jejímu kadeřníkovi. Ale raději si budu představovat, že ty vlasy jsou fakt její.)

Bohužel takový culík v mém podání vypadá jako zmoklá krysa za nohu zavěšená na gumičce. A to nepřeháním.

Abych celkový vzhled trochu pozvedla, vrátila jsem se o pár desítek let zpátky a začala si vlasy tupírovat. No, a pokud si vlasy pořádně „ulíznu“ do ohonu (tedy spíše do ohůnku) a zagumičkuju, stačí pak prameny v culíku řádně načechrat. Občas celý ten chumáč zastříkám fixačním sprejem, takže vznikne taková futuristická zadrchlanina. V kombinaci s uhlazeným zbytkem ale vypadá skvěle.

Důraz na sestřih

Jen jeden účes dovolí nám, „jemnovlasatým“, mít prameny nedbale rozpuštěné. Dobře prostříhané mikádo nemusíte dokonce ani nijak obzvlášť upravovat. Naopak, trocha rozevláté ležérnosti je na místě.

Šikovná kadeřnice dokáže vlasový potenciál opticky zvětšit melírováním. Účes pak vypadá bohatší a propracovanější.

Povolené je též využití čelenek. Dávejte si ale pozor na použitý materiál a barevnost. Padesátiletá dáma s křiklavě růžovým ráfkem ve vlasech vzbuzuje spíš soucitný úsměv.

Samozřejmě že ideálním řešením pro jemné vlasy je krátký sestřih, se kterým si můžete naplno užít rozstřikování gelů ve spreji, lesků a různých fixátorů.

Tip redakce

Poohlédněte se na trhu po přípravcích speciálně pro šedivé vlasy. Dodají jim lesk a zvýrazní přirozené melíry, takže účes působí plasticky.

Ale pozor! Trvalá, tupírování a sponečky jsou tabu. Trvalá je neskutečně staromódní a klasická už opravdu vůbec nikoho nebaví, poptejte se ale u své kadeřnice po trvalé na velké natáčky, tupírování vypadá na krátkých vlasech blbě a sponečka infantilně. Tu bych trpěla maximálně do třicítky. A jakmile jste ostříhaná na kluka, nikdy byste vlasy neměla nechat přerůst. Každý vlásek má své místo.

Zásadní je barva vlasů. Tak třeba u jemných krátkých vlasů se připouští šeď. Ne, nedělám si srandu. Pokud vypadáte mladistvě, jste sportovní typ a vlasy vám interesantně zešedly, nechte to tak. Sama musíte vědět, zda vám stříbro na hlavě výrazně přidává roky, či nikoliv.

Fixace teplem

Jemné vlasy mají totiž sklon k třepení a lámání, takže zapomeňte na žehličku, to byste dílo zkázy dokonala. Ideálním pomocníkem k úpravě vašeho účesu bude fén a horkovzdušná kulma.

Vlasy vždy prosušte v předklonu a pak je dotvarujte pomocí kulatého kartáče. Musíte je ale dostat od hlavy, jinak velmi rychle zplihnou. Ideální je foukat prameny proti směru jejich růstu.

Podpořte je pěnovým tužidlem nebo sprejem pro zvětšení objemu. Obojí můžete nanést na suché vlasy, ale maximálního výsledku dosáhnete, pokud je aplikujete na mokré vlasy a pak vyfénujete. Můžete klidně použít oba přípravky, ale nepřehánějte to s množstvím. Nakonec vše lehce fixujte lakem a máte na celý den vystaráno.

Právě jste pro své jemné vlasy udělala maximum. Pokud stále nejste spokojená, doporučuji šátek nebo klobouček.

Desatero pro jemné vlasy

  1. Nikdy vlasy „nekrákejte“ hřebenem. Pořiďte si jemný kartáč, kterým je budete něžně rozčesávat. Ideálně s dřevěnými štětinami.
  2. Používejte masky na vlasy a kondicionéry, které vám usnadní rozčesávání. Stačí opravdu jen malé množství.
  3. Zvolte správný střih. Čím kratší bude, tím upraveněji budete vypadat.
  4. Vyzkoušejte promelírování třemi barvami.
  5. Používejte přípravky, které pomáhají zpevnit vlasové vlákno.
  6. Při fénování a kulmování si pomáhejte přípravky určenými k zvětšení objemu vlasů.
  7. Buďte při vysoušení vlasů citlivá a nenastavujte na fénu příliš horký proud vzduchu.
  8. Nepoužívejte žehličku na vlasy.
  9. Nechte si vlasy každé tři měsíce zastřihnout. Stačí konečky.
  10. Nebojte se trochu tupírovat. Máme jemné vlasy, můžete si to dovolit!