Příliš tlustá pro sex?

Láska a vztahy 4. května 2020

Hlavu vzhůru! Možná ani nevíte, kolik mužů po vás mlsně pokukuje!

Jednou ráno se nahá postavila před zrcadlo a lekla se sama sebe. Spatřila tlustou nevábnou ženu...

Osmačtyřicetiletá paní Hana se rozplakala a po několika dnech, kdy ji sžíraly pocity méněcennosti a životní marnosti, vyhledala psychoterapeuta. Jako důvod své návštěvy uvedla - nechci se dívat na své tlusté neforemné tělo.

Přišlo jí sice hloupé obtěžovat s takovou banalitou, vždyť jí nic nechybí a jako nemocná si nepřipadá, ale potřebovala se někomu svěřit. Odborník se však k jejím pocitům choval se vší vážností. Není jediná, kdo podobné okamžiky prožívá. Je však málo žen, které dokážou své trápení pojmenovat a vyslovit nahlas.

V tomto směru nezáleží na věku ani postavení. Dokonce ani na tom, zda jste vdaná, bezdětná, rozvedená, nebo vdova. Nám ženám je vlastní, že kontrolujeme svoji postavu, potrpíme si na hezky upravenou tvář i účes. A neděláme to z pouhé marnivosti, ale že se chceme líbit a cítit dobře. Navíc to okolí od nás většinou i očekává.

Duševní i fyzickou stabilitu mnoha žen tak ovlivňuje i to, jak samy sebe vnímají, když se podívají po ránu do zrcadla, nebo náhodným pohledem zavadí o svůj obraz ve výkladní skříni.

Místo sexu dortíček

Co ženy trápí nejčastěji? Kila navíc. Stačí zaslechnout útržky rozhovorů v kavárnách, autobusech i kancelářích. „Celý víkend jsem jenom jedla a jedla, a dneska jsem jako balon!“, nebo: „Ta moje pneumatika, to je děs! Měla bych se sebou něco dělat!“

Zaslechnout můžete i větu: „Jsem jako almara a vůbec se nedivím svému chlapovi, že se mnou nechce spát.“ Většinou se tyto ženy stydí před svými partnery svléknout, a jejich intimní život má tudíž pořádné trhliny...

Případy, kdy dáme před pomilováním přednost porci večeře navíc nebo návštěvě cukrárny, jsou běžné, a mnohé z nás se nad tím nepozastavují. Ale! Napadlo vás někdy, že zvýšenou chutí k jídlu zaháníte chuť na sex?

Některé psychoterapeutické směry mluví o „hladu po lásce“. Hladoví-li někdo po lásce a neutiší svůj hlad odpovídajícím způsobem, vynoří se v těle hlad po sladkostech. Chuť na dobrý pamlsek je výrazem neuspokojeného „hladu po lásce“. Když si místo lásky dopřáváme dortíky, kila nad námi vítězí. A stáváme se otylými.

Stydí se za sebe

Odborníci vzkazují: „Jezte vlákninu, zeleninu, a hlavně se hýbejte. Nespoléhejte na zázračné hubnoucí nápoje, ale samy na sebe. Učiňte rozhodnutí a nadbytečných kil se zbavte!“

A tak se do toho dáme, čemuž však předchází tři fáze:

  1. Rozzlobíme se na manžela, nebo na okolí, které nám naznačuje, že se pěkně zakulacujeme.
  2. Zlost, když se horko těžko nasoukáme do sukně, která nám ještě loni padla jak ulitá.
  3. Razantní výkřik typu: „A dost! Něco se sebou udělám!“

Bohužel to často u tohoto výkřiku skončí, odhodlání dlouho nevydrží. Když chybí silná vůle a ještě silnější motivace, kila přibývají a nechuť k vlastnímu tělu roste.

Až zhubnu, sex bude?

Psychoterapeuti a psychologové se shodují, že ženy s nadváhou psychicky trpí. Mají komplexy a mnohdy potlačují svou sexualitu, a tím i přirozeně zdravý duševní život. Sexuoložka a psychoterapeutka MUDr. Hanka Fifková však zná i odlišné případy.

„Klientka přijde se stížností, že manžel se s ní už několik let odmítá milovat. Když na společné sezení přijdou oba, odhalíme, že ženina tloušťka je pro muže jen záminka, protože má hezký sex s milenkou. „Tlusté“ manželce by nepomohlo, ani kdyby vypadala jak manekýna z přehlídkového mola.“

Anebo lepší varianta: „Poradnu navštíví manželský pár a ukáže se, že manželčiny obavy z tloušťky a nepřitažlivosti jsou zbytečné, že naopak manžel její „faldíky“ přímo zbožňuje.“

Snažte se i vy, pánové!

Zatímco u mladých dívek bývá tloušťka útěkem před vlastní sexualitou, protože mají ze sexu panickou hrůzu, u mladých maminek to bývá vlivem přesunutí pozornosti od partnera na dítě. Maminka ztrácí motivaci k udržování své váhy i vzhledu. Nechodí do zaměstnání, je pro ni pohodlnější se doma obléct do „šusťáků“ - vždyť jí dítě stejně všechno upatlá. Tehdy záleží také na muži, jak ženu dokáže motivovat.

Muž může pomoci i ženě v klimakteriu, která mívá pocit, že na sex už nemá právo - že je na něj stará. Zakáže si toužit po milování a touhu si nahrazuje třeba právě jídlem. Zkrátka spokojený sexuální život je záležitost obou partnerů, a muž by měl dávat jasně najevo, že má svou ženu rád a touží po ní.