Zaplať, drahá

Láska a vztahy 25. března 2012

Amerika kauzy prostě miluje. A tahle je nejnovější: Ženy prý budou už brzy vydělávat víc než muži. Karta se obrací, pánové...

Výzkum se sice týká Spojených států, ale jak známo, USA dobu vždy o pár let předbíhají. Je tedy víc než pravděpodobné, že tento trend zamíří i k nám.

Bohatší něžné pohlaví

Podle aktuální předpovědi americké socioložky Lizy Mundyové bude už další generace žen vydělávat víc než jejich mužští kolegové. Svůj výzkum zveřejnila v knize s příznačným názvem The Richer Sex - Bohatší pohlaví. Poukazuje v ní na fakt, že už teď dvacetileté samostatně žijící ženy bez dětí berou větší platy než průměrní muži.

Podle statistik asi 40 procent pracujících Američanek dnes vydělává víc než jejich manželé. A jejich podíl stále stoupá. Podle Mundyové je budoucnost jasně nalinkovaná – profese jako právo, medicína nebo veterina budou jednou ovládat ženy.

Vdát se, či nevdat – toť otázka

Autorka uvažuje i o důsledcích, jaké bude mít tento trend pro celou společnost. Podle ní s sebou tato změna přinese revoluci v tom, jak se seznamujeme, jak zakládáme domovy i jak vychováváme děti. týká, zaostávaly.

Zatím ženy doháněly muže ve vzdělání, co se bohatství

Jenže právě vzdělání je největším hybatelem změn! Ženy s vyšším vzděláním se později vdávají, a mají tedy více času věnovat se vydělávání peněz.

Velmi výrazně ovšem přibývá žen, které se do manželského svazku nepouštějí vůbec. Ne, nejsou to singl manažerky! Překvapivě jde o ženy s nízkými příjmy. Jak známo, peníze přitahují peníze a chytré bohaté ženy sňatkem svůj kapitál ještě zvětšují zvětšují. S manželství se tak svým způsobem stává opět tak trochu obchod.


Očima potomků

Ve světle těchto zjištění se podívejte na své děti: Už chápete, že se učí fungovat ve světě založeném na jiných principech, než známe my? A že otázka „A kdo bude vychovávat tvoje děti?“ pro ně není na místě, je prostě zbytečná. Odpověď totiž může znít poněkud bezpohlavně: „Prostě jeden z rodičů. Jakýkoli.“

  • Americké nůžky se sbíhají:

graf
zdroj: Bureau of Labor Statistics

  • České nůžky otevřené dokořán:

Muži v ČR si (o desítky procent) lépe vydělávají na pozicích vedoucí oddělení v bankovnictví, vedoucí provozu v cestovním ruchu, gastro, hotelnictví, personální manažer v oblasti lidských zdrojů a personalistiky a account manager v obchodu.

Ženy v ČR si (o 1 až 5 procent) lépe vydělávají na pozicích zubní lékař, asistent auditora, marketingový manažer či zdravotnický záchranář.

Zdroj: portál Platy.cz